Nieuwsbericht

Boerderijverlichting Markelo: een uniek en succesvol bewonersinitiatief

22 oktober 2021 | 1 minuut lezen

Om het jaar in oktober is het weer zover: de Boerderijverlichting Markelo. Een bewonersinitiatief met inmiddels een rijke traditie. Als het donker intreedt, worden de boerderijen in het buitengebied van Markelo prachtig verlicht. De laatste jaren is er echter een nieuwe traditie bij gekomen. Iedere buurtschap kiest een thema en verlicht niet alleen de boerderij of het woonhuis, maar ook prachtige creaties rondom het erf. Zo heeft de Rijssenseweg het thema "Geesten" en de buurtschap Elsen "Buurman & Buurman". Middels een prachtige autoroute door het heuvelachtige landschap van Markelo worden de buurtschappen met elkaar verbonden. Veel is veranderd in al die jaren, maar één ding niet: het is nog altijd een initiatief dat wordt georganiseerd en gedragen door bewoners. Met nog altijd hetzelfde enthousiasme.

Belangstelling uit hele land
Voor jong en oud is het zo'n 1,5 uur puur vermaak. Volwassenen van alle generaties genieten van verlichte boerderijen en objecten. Kinderen vermaken zich achterin met de beschikbare speurtocht en de verfrissende thema's onderweg. En de rek is nog lang uit de Boerderijverlichting Markelo. De hang naar nostalgie en naar vroegere tijden zorgt dat de belangstelling iedere twee jaar allleen maar groter wordt. De bezoekers komen allang niet meer alleen uit Markelo of Twente. De Boerderijverlichting heeft inmiddels bekendheid door het hele land. Het laagdrempelige en unieke van dit bewonersinitiatief wordt alom geprezen. Ook het gestaag groeien en de subtiele veranderingen in het concept in de loop der jaren verklaren het succes. 

"Een echt familieuitje"
Een aantal jaren geleden interviewde Samen Voor Elkaar Overijssel Teunis-Jan Roeterdink , de voorzitter van de stichting die iedere twee jaar dit evenement tot een ware 'happening' maakt. Daarmee is de Boerderijverlichting Markelo een prachtig voorbeeld van een bewonersinitiatief dat al jaren succesvol draait.  “Het is echt een familieuitje merken wij,” vertelt voorzitter Roeterdink. “Jong en oud vindt het leuk en de buurten in het buitengebied waar je doorheen rijdt, zijn allemaal super fanatiek en enthousiast."

De Boerderijverlichting Markelo is nog te bezichtigen t/m zondag 24 oktober. De start is bij de Herikeresweg in Markelo en de route kan gereden worden vanaf 19.00 uur. De kosten zijn 5,- euro per auto (inclusief de autospeurtocht). 

NieuwsVraag & AntwoordTools