Nieuwsbericht

Boerderijverlichting verbindt buurten

21 oktober 2019 | 2 minuten lezen

Wat ooit ontstond om meer toeristen te trekken, is uitgegroeid tot een prachtig event voor 'locals' en toeristen. De Boerderijverlichting in Markelo. Deze week vindt het weer plaats, maar het is veel meer dan een event. Wij spraken met voorzitter Teunis-Jan Roeterdink van de Boerderijverlichting Markelo over wat zo'n evenement nou doet voor de saamhorigheid en de noaberschap in de buitengebieden.   

Verlicht door de buurtschappen
De Boerderijverlichting is een route door het buitengebied in Markelo waarbij boerderijen en andere objecten in de avonduren fraai verlicht zijn. Met auto’s kun je deze route volgen. “Het is echt een familieuitje merken wij,” zegt voorzitter Teunis-Jan Roeterdink. “Jong en oud vindt het leuk en de buurten in het buitengebied waar je doorheen rijdt, zijn allemaal super fanatiek en enthousiast. Het is een evenement wat 1 x in de 2 jaar plaatsvindt en de route verandert ook iedere keer. Zo houden we het voor iedereen leuk.”

 

foto: Fotostudio Markelo

Roeterdink: “Het is een evenement, gedragen door inwoners, dat al decennialang bestaat. Het is ooit ontstaan om iets extra’s te bieden richting de toeristen. Toen vond het ook nog in de zomermaanden plaats.Tegenwoordig is het in de herfstvakantie en kunnen zowel 'locals' als toeristen ervan genieten. De reacties zijn ook dit jaar weer zeer positief, zowel van deelnemers als van de boerderijen. En mooi meegenomen is dat het de boeren en de natuur positief in het nieuws brengt.”

De in Twente bekende boer "Helligen Hendrik" verrichtte de opening. Rechts voorzitter Teunis-Jan Roeterdink
Foto: Fotostudio Markelo 

Noaberschap in optima forma
Er ligt veel verantwoordelijkheid bij de buurten zelf. “Dat is de kracht van de Boerderijverlichting. De inwoners bepalen ook zelf het thema in hun eigen buurt. Die saamhorigheid en en noaberschap is kenmerkend voor dit gebied, maar werkt dus ook heel goed bij evenementen zoals deze. Wij kunnen zo werken met een heel klein budget en betrokkenen zijn trots op wat ze neerzetten. Er komen toch al snel zo'n 2.000 auto's langs gedurende de boerderijverlichting.”

Televisietoren letterlijk en figuurlijk eye-catcher
De Televisietoren in Markelo doet na jaren van afwezigheid weer mee aan de verlichting. “Dat is geweldig,’ zegt Roeterdink. “Het heeft heel wat voeten in aarde gehad, maar daarom zijn we extra blij dat het gelukt is. Het is een icoon voor Markelo. Mensen zijn er trots op. Eigenlijk is de toren veel meer dan dat. Mensen uit Twente die terugrijden over de A1 krijgen het gevoel van thuiskomen als ze de Televisietoren zien.”

Foto: Fotostudio Markelo

Boerderijverlichting: meer dan een event
De Boerderijverlichting in Markelo duurt circa anderhalve week. Maar het zorgt voor meer verbinding gedurende het hele jaar. Roeterdink: “De buurten gaan op de koffie om bijvoorbeeld het thema voor te bespreken. We horen van buurten dat ze tijdens de Boerderijverlichting veel contact hebben met hun buurtgenoten, maar hierdoor ook in de andere periodes van het jaar meer contact hebben met elkaar, meer saamhorigheid voelen. Het is dus veel meer dan een evenement van anderhalve week.”

Meer weten?
Meer weten over hoe een evenement kan bijdragen aan burgerparticipatie en bijvoorbeeld noaberschap? Reageer dan onder dit artikel. 
De Boerderijverlichting Markelo vindt plaats t/m a.s. zondag 27 oktober 2019. Kijk voor meer info op www.boerderijverlichting.nl 

NieuwsVraag & AntwoordTools