Nieuwsbericht

De basisschool als drijvende kracht voor buurtschap Wiene Zeldam

Profielfoto van Harrie Kiekebosch
26 juni 2020 | 2 minuten lezen

Je kunt het natuurlijk ook omdraaien: dat je de school een centrale functie geeft in je buurtschap en dat je vanuit die sterke basis kijkt wat dat kan betekenen voor het buurthuis. In Wiene Zeldam hebben ze dat op die manier gedaan. De gesprekken vanuit de school met de hele buurt moeten nog op gang komen. Eén avond is er al geweest, daarna ging het land in lockdown.
 

Hieronder een geschreven interview met Caroline. Je kunt hier ook kijken naar een interview met haar, onderdeel van de talkshow Kiek An. 

Buitenonderwijs
Caroline Doeschot-Workel stond samen met andere ouders aan de basis van het plan basisschool Wiene in ander vaarwater te brengen. We wilden voorkomen dat de school te klein zou worden en dat er discussies kwamen over de levensvatbaarheid. Want als dat een keer het geval is ben je te laat. Wij zijn met een aantal ouders over de toekomst na gaan denken toen er nog veertig leerlingen op school zaten, ruim boven de minimumgrens van 23. En we hebben ons afgevraagd: waarom onze school zo bijzonder. Daarbij dacht het onderwijsteam ook mee en zij kwamen met het plan voor Buitenonderwijs, waar de school vorig jaar ook officieel het certificaat voor gekregen heeft. Leerlingen krijgen in dat concept iedere dag een deel van de dag buiten onderwijs, of het moet wel heel slecht weer zijn. Rekenen, taal, aardrijkskunde, alles kun je wel zo aanpassen dat je ‘buiten zijn’ er in betrekt. Ach, en je merkt dat direct aan de kinderen. Ze vangen veel meer op. Ze leren op die manier heel veel. En wees nou eerlijk, buiten zijn is toch ook gewoon het beste voor een kind.”

Die onderwijsstijl viel ook ouders van omringende dorpen wel in de smaak. Wiene Zeldam is een buurtschap tussen Delden en Bentelo, Goor is ook op steenworp afstand. “Inmiddels weten ze daar ook wat we hier doen. Ouders uit die kernen kiezen bewust voor ons systeem. Je ziet dat kinderen er echt van opbloeien!” De basisschool is inmiddels groeiende. Op weg naar vijftig leerlingen.

Van school naar buurthuis
“Voor ons was dat wel het moment ook naar het buurthuis te kijken. Of we die positieve kracht van de school konden overbrengen naar de rest van onze buurtschap en wat we voor elkaar kunnen betekenen. Er zijn wel activiteiten in ’t Kempke, maar die zijn vooral bedoeld voor de oudere bewoners. Dus de school voor kinderen, ’t Kempke voor ouderen… we hebben ons afgevraagd wat je voor die tussengroep kunt doen. Voor jongeren bijvoorbeeld. Je hoort van hen dat ze best graag hier willen blijven wonen, maar op het platteland een huis kopen, als er al huizen zijn, is dat toch wel een prijzig verhaal. We willen daar het gesprek graag over aangaan. Met alle inwoners van het dorp. Corona heeft er toe geleid dat we nog niet verder gekomen zijn dan een infomatie-avond. Dus ‘wordt vervolgd’. Vanuit die fanatieke groep ouders van de basisschool heeft Christel Westerhof zich aangemeld om voorzitter te worden van ’’t Kempke en we hebben ons inmiddels verzekerd van meedenken door de OVKK.

Kijk hier de hele talkshow van Kiek An over de toekomst van buurt- en clubhuiswerk in Overijssel tijdens en na corona.