Nieuwsbericht

Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in gemeente Dinkelland

Profielfoto van Chantal Westemeijer
15 november 2022 | 3 minuten lezen

Van 14 november tot 7 december trekken Provinciale Statenleden en gedeputeerden Roy de Witte en Gert Harm ten Bolscher de provincie in om binnen alle sectoren de vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Via www.overijssel.nl/vrijwilligers is de komende weken te volgen waar en aan wie de prijzen zijn uitgereikt. De Overijsselse vrijwilligersprijs is een samenwerking tussen provincie Overijssel, Stimuland, VOSVI en de plaatselijke vrijwilligersorganisaties.

Uitreiking 14 november 2022
Ook in 2022 is aan een groot aantal vrijwilligersorganisaties gevraagd om vrijwilligers te kiezen die een extra blijk van waardering verdienen. Van trainer tot mantelzorger en van bestuurder tot groene vrijwilliger. De eerste Overijsselse Vrijwilligersprijzen zijn op 14 november 2022 uitgereikt in de gemeente Dinkelland door Statenlid Sander Slot en Karin Snijders van Vrijwilligerssteunpunt SWTD aan:

Creakids Kulturhus Denekamp

Creakids 

Deze groep vrijwilligers bestaat uit 7 enthousiaste dames die al bijna 10 jaar om de twee weken in het Kulturhus Denekamp een creatieve middag aanbieden voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 10 jaar. Dit programma kunnen zij aanbieden door een kleine eigen bijdrage te vragen voor de aanschaf van materialen en om de kinderen ranja en wat lekkers te kunnen aanbieden tijden de activiteit. Het is ontzettend mooi en waardevol om kinderen hun creativiteit te kunnen laten ontwikkelen en gezellig samen met andere kinderen creatief bezig te zijn!

Vrijwillige inloop Terra Nova

Terra Nova

Nieuwe sociale contacten opdoen en wat vaker de deur uit? Dan biedt deze inloop in het MFA gebouw Terra Nova in Tilligte uitkomst. Men kan er met ingang van 21 juni 2022 iedere dinsdag van 10.00 tot 14.00 uur op een ontspannen manier de dag besteden, leeftijdsgenoten ontmoeten en waar nodig lichte zorg en begeleiding krijgen.

Door het wegvallen van de inloopochtenden in Huize Franciscus te Ootmarsum en Gerardus Majella in Denekamp merkten de zorggroep Sint Maarten en de SWTD dat er een leegte ontstond tussen voorliggende voorzieningen in Dinkelland en de reguliere dagopvang. Vandaar dat ZSM, SWTD, en Terra Nova de handen in een hebben geslagen om deze 4 uur durende activiteit op de zetten.

Glazen Huis Ootmarsum

Glazen Huis ootmarsum

Het glazen Huis is uitgekozen vanwege hun steun aan veel goede doelen. Dit doen zij door een paar avonden per jaar een radio uitzending te maken waar mensen een aanvraag kunnen doen. Zij zijn geïnspireerd door het Glazen Huis van 3 FM. Heemhuis Poorten Frederik Ootmarsum en Stichting Leergeld mogen rekenen op elk 20% van de opbrengst.

Daarnaast krijgen de volgende doelen elk 10% van de opbrengst:
- Stichting Mooi Leven Huis Tubbergen
- Tennisclub Ootmarsum
- St. Klaverblad - Avondwandelvierdaagse Ootmarsum
- Kinderkroon Lattrop
- Stichting Engels 'tuin Ootmarsum
- Koningsdag Ootmarsum

‘Groene vrijwilligers’ Landgoed Singraven

Vrijwilligers Singraven

Er wordt in elke gemeente ook een groene vrijwilligersprijs uitgereikt. Deze is speciaal voor vrijwilligers die zich inzetten voor een groener Overijssel. Op landgoed Singraven werkt een groep van ruim 50 enthousiaste vrijwilligers aan uiteenlopende taken, zoals onderhoud aan het park en arboretum, de bloemenverzorging en tuinonderhoud. Door hun inzet ligt Singraven er altijd piekfijn bij waardoor bezoekers het landgoed altijd in optima forma kunnen beleven. Hun inzet is dan ook onmisbaar!

Onschatbare waarde
Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor een fijne leefomgeving waarin iedereen mee kan doen. De druk op vrijwilligers neemt echter steeds meer toe. De organisaties verwachten dat bestaande vrijwilligers door tijdgebrek, ouderdom en veranderende gezinssituaties steeds vaker stoppen, terwijl nieuwe instroom stokt. Dat vraagt maatwerk en transitie binnen vrijwilligerswerk naar een meer flexibele, geprofessionaliseerde en diverse praktijk. Daarom zet provincie Overijssel zich samen met professionals en organisaties actief in voor het ondersteunen en stimuleren van het vrijwilligerswerk in Overijssel. Dat doen we niet alleen via de Overijsselse Vrijwilligersprijzen die jaarlijks worden uitgereikt als blijk van waardering. Met bijeenkomsten, opleidingen en trainingen krijgen de vrijwillige bestuurders van verenigingen en organisaties en hun vrijwilligers de kennis en kunde in handen voor bijvoorbeeld het vasthouden en werven van nieuwe vrijwilligers, praktijkervaringen uitwisselen met andere besturen, participatie binnen en buiten verenigingen, maar ook een duurzame en bredere inzet van bijvoorbeeld de multifunctionele accommodaties van waaruit organisaties opereren.