Blog

Lanterfanten is van waarde

Een positief gezonde blog van Rianne van den Berg, Directeur GGD IJsselland
Profielfoto van J Heinrich
10 juli 2022 | 2 minuten lezen

Kom je even zitten?

Mijmeren en lanterfanten

Er is alle tijd

Laat je gedachten waaien

Geef jezelf adem

Geef jezelf tijd……

 

Ik word er blij van. Zelf heb ik drukke weken achter de rug en kijk ik er naar uit over een paar weken vakantie te hebben. De woorden raken me en ik voel ze bijna fysiek. Ik kijk er naar uit te gaan genieten van mooie natuur, de stilte opzoeken en tegelijk ook meer tijd te hebben voor vriendschap en familie. Het doet met denken aan de training positieve gezondheid die ik samen met Leontien heb mogen geven. Wat mooi om met een groep gedreven professionals in onze regio IJsselland de diepte in te gaan en te voelen wat positieve gezondheid voor onszelf betekent. Waar ons verlangen zit en welke stap we willen zetten om dat verlangen invulling te geven. In het klein zie ik zoveel mooie voorbeelden van positieve gezondheid in het onderwijs, de zorg en het sociaal domein. Ik zie dat zowel inwoners, professionals en bestuurders in onze regio steeds meer bewegen vanuit positieve gezondheid. Laten we daar mee doorgaan, want met elkaar kunnen we het verschil maken!

Meer dan ooit is het nodig dat we met elkaar verbinden en zoeken hoe we in vertrouwen kunnen samenwerken. De vraagstukken in de samenleving zijn groot en er is sprake van veel onzekerheid en ontevredenheid onder (groepen) mensen. Ik maak me er zorgen over en tegelijk zie ik ook kansen om te beïnvloeden. Oplossingen die bedacht zijn, passen niet meer bij de huidige tijd waar in ook de krapte op de arbeidsmarkt steeds zichtbaarder wordt. Juist nu is het belangrijk om breed te kijken naar gezondheid en elkaar te inspireren om te onderzoeken waar jouw eigen veerkracht ligt en te werken aan gezonde vitale organisaties. Ik ben trots op de beweging “Positief Gezond IJsselland”. We maken mooie stappen met elkaar en vormen met veel partijen een netwerk waarin ieders bijdrage van waarde is. De beweging gaat voort, daar ben ik van overtuigd. Zowel landelijk, regionaal, lokaal landt het gedachtengoed positieve gezondheid en zeker niet alleen meer bij partners die bezig zijn met gezondheid.

Mijn wens voor de komende tijd: geniet van de komende zomerperiode en probeer ook wat te “lanterfanten”. Als jij je gezond voelt, kan je er zijn voor anderen en op de plek waar jij woont, leeft en werkt de mensen om je heen motiveren te werken aan eigen veerkracht.

Een hartelijke groet,

Rianne van den Berg

Directeur GGD IJsselland