Blog

Trainers aan het woord: Inge de Jager - Kroes

De kracht van Positieve Gezondheid!
Profielfoto van J Heinrich
15 mei 2023 | 2 minuten lezen

De kracht van Positieve Gezondheid!

De afgelopen periode ben ik gevraagd om verschillende bijeenkomsten vorm te geven die allemaal -ieder op z’n eigen manier – omgeven waren door bepaalde spanningen. Omdat er veel gebeurd was in de voorliggende periode, er een impactvolle gebeurtenis had plaatsgevonden, het samenkomen (te) lang niet had plaatsgevonden vanwege krapte in de bezetting, er veel emoties leefden voortkomend uit drukte en veranderingen, zomaar een paar voorbeelden en ongetwijfeld herkenbaar voor velen van ons.

Na een eerste kennismaking gevolgd door een gezamenlijke brainstorm trek ik me terug voor een eerste ontwerpfase. Eigenlijk plan ik hiervoor altijd ruim de tijd in mijn agenda, voor de zekerheid. Gelukkig ontstaat het idee voor het plan vaak al eerder, tijdens een wandeling, een fietsritje, als ik onkruid wegpluk uit onze tuin of als ik luister naar muziek (dans en meezing). Zo’n moment van ingeving is altijd een bevestiging voor mij dat ik deelnemers ook wil laten beleven. Even een frisse neus halen voor een onderonsje, een brainstormwandeling, met muziek op de achtergrond actief aan de slag met een werkvorm of letterlijk ‘buiten naar binnen halen’ door bijvoorbeeld een  voorjaarstak of veldboeket. Buiten zijn, natuur, beweging, prikkelt de zintuigen en laat nieuwe inzichten en ideeën makkelijker ontstaan.

Ik geloof in de kracht van uitdagingen, de zenuwen die ik erbij kan voelen, de moeite die ik moet doen, de kwetsbaarheid van het ‘niet weten’ en nèt dat beetje lef tonen dat soms uit mijn tenen moet komen… Ik geloof ook in de kracht van een zorgvuldige voorbereiding zodat ik beter kan vertrouwen, kan loslaten ook, om zo de aandacht te hebben voor dat wat nodig is.

Weer even terug naar die bijeenkomsten. Spanning zet iets op slot, ontspanning zet juist iets open. Starten met een oprecht welkom, erkennen van de ‘pijn’, uitspreken dat alles er mag zijn, verbinden met jezelf en met de anderen, met elkaar vormen we de groep; we lossen problemen samen op. Van waar komen we vandaan, naar waar willen we naartoe? Letterlijk bewegen, het liefst in de buitenlucht om ‘dat wat vast zit’ los te krijgen. Om vervolgens met elkaar zorg te dragen voor een mooie afronding met een fijn afscheid en een voorgenomen weerzien.

Als er dan ook nog aandacht is voor de innerlijke mens en er kleine relatiegebaren worden uitgedeeld als symbool voor herstel en geluk, dan kan ik niet anders dan met een grote glimlach dankjewel zeggen tegen de groep; Positief Gezond op z’n best!

Dit alles maakt dat ‘4xIK’ keer op keer zo’n mooi en kloppend uitgangspunt is: Ik eerst (eigen regie), IK voel (innerlijk kompas), IK leef (veerkracht), IK besta (betekenisvol leven). Van zorgen voor, naar zorgen dat. We moeten het zelf doen, maar het hoeft niet alleen!

Altijd welkom voor contact, samen kunnen er mooie dingen ontstaan dus voel je uitgenodigd!

Inge de Jager – Kroes

Opleider, trainer, coach, maar bovenal begeleider van mensen!

http://4xik.nl/