Nieuwsbericht

BestuurdersCentraal Overijssel helpt besturen lokaal en regionaal echt verder!

Profielfoto van Chantal Westemeijer
15 juni 2023 | 1 minuut lezen

Vijf steunpunten vrijwilligerswerk in Overijssel bundelden in 2020 hun krachten om besturen van vrijwilligersorganisaties te ondersteunen. Zij werken vanaf die tijd met de methode: BestuurdersCentraal. BestuurdersCentraal zet kennis en ervaring die er al is in de samenleving in om besturen te ondersteunen en bestuurlijk vrijwilligerswerk een beetje leuker en gemakkelijker te maken.

De aftrap bestond uit een onderzoek onder besturen; wat zien ze zelf als succesvol en waar liggen uitdagingen. Maar vooral ook: zijn ze bereid om elkaar te helpen en kennis en ervaring te delen met elkaar.

In Twenterand, Zwolle, Dalfsen, Hellendoorn en Hardenberg zijn lokaal vrijwillige bestuurscoaches, experts uit onderwijs en bedrijfsleven en bestuurders zelf gemobiliseerd om met elkaar oplossingen te zoeken en kennis te delen.

In de afgelopen 2 jaar hebben ruim 1000 bestuurders deelgenomen aan een training of netwerkbijeenkomst. Deze vonden zowel lokaal als op regionaal plaats.
De trainingen werden verzorgd door experts uit het bedrijfsleven of door ervaren bestuurders.

Daarnaast zijn er in totaal bijna 20 vrijwillige bestuurscoaches geworven. Vrijwilligers met ervaring in het verenigingsleven en het bedrijfsleven die hun kennis en ervaring graag inzetten en delen.

Inmiddels hebben zij 42 hulpvragen van vrijwilligersorganisaties opgelost.

Meerwaarde is ook de regionale samenwerking onderling met collega’s en het gezamenlijk organiseren van bijeenkomsten waaraan online meer bestuurders uit verschillende gemeenten deel kunnen nemen.

Dit initiatief is mogelijk gemaakt vanuit beleid Sociale Kwaliteit van de Provincie Overijssel. Op woensdag 14 juni hebben de steunpunten de resultaten gepresenteerd aan de provincie.