Nieuwsbericht

Inspirerend voorbeeld: Fysio- en ergotherapie De Haere ademt positieve gezondheid

Profielfoto van Rosalie Bosman
14 oktober 2022 | 2 minuten lezen

Als fysiotherapeut Frederik Jaspers Faijer begint over positieve gezondheid, is hij bijna niet meer te stoppen. ‘We zien zulke mooie resultaten, simpelweg doordat je naar iemand luistert en hem of haar ziet als mens. Hier staat niet de klacht maar de kracht centraal’, zegt de therapeut van Fysiotherapie en ergotherapie De Haere.

De Haere heeft vestigingen in heel Overijssel, Jaspers Faijer werkt in Bergentheim en Kloosterhaar. Hij is al zo’n 20 jaar fysiotherapeut. En hij is maatschapslid van de Top Health Groep, de overkoepelende organisatie van De Haere, Fyon en De Akker voor fysio- en ergotherapie en gezond leven in Salland, Twente en Noord-Veluwe. Op een congres hoorde hij Machteld Huber vertellen over positieve gezondheid en dat raakte hem meteen. ‘Want eigenlijk past dat precies bij waar wij goed in zijn. Als fysiotherapeut heb je nog tijd voor je patiënten. In dat halve uur kan je iemand precies vertellen wat er aan mankeert en wat er allemaal niet meer mag of kan. Maar je kan ook eerst eens je mond houden en goed luisteren: wie heb ik hier voor me, wat wil deze persoon, wat kan er allemaal wél? Dat is geen kunstje, dat is oprechte aandacht geven en uitgaan van de kracht, niet van de klacht’.

Zo wordt elke behandeling maatwerk. ‘Een dame van 80 met rugklachten wil misschien wel alleen maar een stukje kunnen lopen om bij de buurvrouw koffie te drinken, een fanatieke sporter is pas tevreden als er weer een uur fanatiek gesquasht kan worden. Dat heeft consequenties voor je aanpak. Het begint met luisteren, mensen zelf laten ontdekken wat ze zouden kunnen doen. Heel vaak zit er achter een fysieke kwaal wat anders. Als mensen met klachten komen en ik kan lichamelijk niet echt iets vinden dan vraag ik vaak: hoe is het eigenlijk verder met je? Ik kan wel een aquarium vullen met de tranen die hier soms vallen. Aandacht is goud’.

Belangrijk is, volgens Jaspers Faijer, dat elke behandelaar wel zijn plek kent. ‘Ik ben geen psycholoog dus als mensen echt met ernstige psychische problemen worstelen moet ik ook zo groot zijn om eerlijk te zeggen dat ik daar niet voor gekwalificeerd ben. Gelukkig is in veel gevallen al voldoende dat mensen gehoord worden, dat lucht al enorm op. Vandaar kijk je dan waar ze blij van worden, wat ze zouden willen.  En als toch andere hulp nodig is, fysiek of mentaal, dan is het voor mij wel de uitdaging om ze op basis van wat ik hoor en zie op het goede spoor te zetten van de best passende behandelaar’.

Jaspers Faijer ziet in de benadering van positieve gezondheid niet alleen voordelen voor de patiënt maar ook voor de maatschappij. ‘Oude mensen moeten langer zelfstandig wonen. De zorgkosten rijzen de pan uit. Duizenden mensen lopen met onbegrepen klachten. Hoe mooi is het dan dat je met een andere benadering mensen weer meer regie over hun eigen leven kunt geven waardoor heel veel behandelingen misschien niet eens nodig zijn?’.

Bij De Haere is elke collega ermee bezig, van de fysio- en ergotherapeuten tot de mensen achter de balie. ‘Niet omdat het een hip kunstje is, maar omdat we er echt in geloven dat je mensen beter kunt helpen door het andere gesprek te voeren. De ene keer doe je dat door het invullen van het spinnenweb met alle levensfacetten, de andere keer heel informeel in je gesprek. Wij doen niet aan positieve gezondheid, het zit in ons. Mooier kan je je wat mij betreft niet specialiseren’.

Fysiotherapeut Frederik Jaspers Faijer