Blog

Trainers aan het woord: Mieke Vogelzang

Wees stil en verwonder je!
Profielfoto van J Heinrich
13 maart 2023 | 2 minuten lezen

Wees stil en verwonder je!

Tja en dan krijg je ineens een pen doorgegeven van de trainerstafel en wordt je gevraagd om een blog te schrijven. Eens moet de eerste keer zijn!

Iets over datgene wat ons alle aangaat en een mooie, niet omkeerbare beweging in gezondheidszorg is: Positieve Gezondheid! Want als je aan mij vraagt wat is Positieve Gezondheid, dan is het vooral het gewoon doen vanuit het hart. De mens blijven zien vanuit gezondheid i.p.v. ziekte of onmogelijkheden!

Inmiddels ben ik ongeveer 4 jaar bezig om te werken en te leven vanuit Positief Gezondheid, ik laat het woord Positief ook wel eens weg: het is GEWOON werken, leven en kijken vanuit gezondheid. Inderdaad GEWOON, want zoals 1 van de deelnemers aan het coachtraject Positieve Gezondheid in eerste lijn aangaf; “Mieke, het is geen hoge wiskunde”. Nee, dat is het ook niet, maar de essentie voelen en ervaren is het belangrijkste. Dat is ook de reden dat in de coachtrajecten je begint en oefent met je eigen gezondheid in beeld te brengen en aandacht te geven. Want als we de basis regels van communicatie toepassen, door na de open vraag gesteld te hebben, stil te zijn en actief te luisteren, in verbinding te zijn met de ander, kunnen we horen en zien wat de ander graag zou willen of zelf belangrijk vind in haar gezondheid. Zonder daar zelf een advies/oplossing of vanuit expertise direct een antwoord op te willen geven. Uit ervaring vanuit de coachtrajecten, weet ik inmiddels dat daar voor de meeste mensen de moeilijkheid zit, zowel bij professionals als de burger. Als deskundige ben je veelal opgeleid om vanuit eigen expertise de mens te benaderen en is het nu ineens anders denken en doen een hele opgave. Het vraagt veel oefening maar ook door gewoon te doen, met lef, vlieguren maken en je hart te volgen. De titel van deze blog is dan ook; wees stil en verwonder je!

Het is voor mij steeds weer mooi om te horen dat men zich verwonderd over het effect van echt luisteren en de juiste open vragen te stellen. Het raakt mensen in de kern van wat zij belangrijk vinden en graag zouden willen veranderen of aandacht geven. Het zet de ander in beweging, soms op alle dimensies van Positieve Gezondheid. Luisteren naar je hart, klinkt mooi maar is wel waar het om gaat, volg je hart en denk in mogelijkheden en als ze dan ook het gevoel krijgen dat er meer mogelijk is en in actie komen, is daar het succes!

Ten slot: Heb lef en plezier, ga aan de slag, begin bij jezelf en ervaar wat “een ander gesprek” je brengt!

Zoals een zorgprofessional eens aangaf; “Het kijken en in gesprek zijn over eigen gezondheid levert de client meer levensvreugde op, maar mij des temeer werkplezier”!  

Mijn wens is dat we door mooie open vragen en actief luisteren naar de ander, veel gezondheid ontdekken en ervaren! Ik gun het je!

Ik geef de pen door aan collega trainer Linda Goldsteen.

Hartelijke groet, 

Mieke Vogelzang

Coach & Trainer Positieve Gezondheid

www.positiefgezondzijn.nl en zie ook https://www.youtube.com/watch?v=lCy1pEvW6pw