Nieuwsbericht

Pilot Buur&Zo Hardenberg

Nieuw pilot van start en in de gemeente Hardenberg.

Profielfoto van De Stuw Hardenberg
27 september 2023 | 2 minuten lezen

Met het pilotprogramma Buur&Zo Hardenberg investeren wij in Buurtconciërges als laagdrempelige schakel tussen zorg, welzijn en het MKB. Een slimme aanpak om mensen te helpen bij hun vragen en problemen voordat deze complexer en duurder worden.

De Buurtconciërge kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van problemen voordat ze complexer en duurder worden. Door vragen en problemen aan te pakken en op een laagdrempelige manier ondersteuning te bieden, kan de Buurtconciërge helpen om de levenskwaliteit van de inwoners te verbeteren en de druk op het zorgsysteem te verminderen.

De Buurtconciërge kan een belangrijke rol spelen in dit proces door als een toegankelijke en vertrouwde persoon op te treden, die meedenkt met de vragen die leven. Dit kan helpen om preventief te handelen en problemen in een vroeg stadium aan te pakken, wat er uiteindelijk toe kan leiden dat de kosten voor de gezondheidszorg verminderen.

Een buurtconciërge is een vertrouwd gezicht in de buurt, die bijvoorbeeld medicijnen, maaltijden of boodschappen bij thuisbezorgd én een luisterend oor biedt. Het bezorgen van pakketjes gebeurt met een achterliggend doel, het is een middel om contact te leggen.

De Buurtconciërge heeft tijd voor een praatje of een klein klusje als een lamp verwisselen. Ook helpen zij de inwoner de deur uit te gaan, bijvoorbeeld naar een activiteit in de wijk. Als het nodig is schakelen ze hulp in. De buurtconciërge kan meedenken met een hulpvraag. Dit kunnen heel uiteenlopende vragen zijn; van het opzeggen van een abonnement, tot moeite met financieel rondkomen, van aanpassingen in huis voor mobiliteit, tot eenzaamheid tegengaan.

Wanneer een antwoord niet meteen gegeven kan worden verwijzen we door naar bijvoorbeeld het Infohuis of geven we informatie welke verenigingen en activiteiten er in de buurt zijn. Wanneer de inwoner het wenselijk vindt schakelen we professionele hulp in. Maar misschien is het bezorgen van medicijnen en het praatje en een luisterend oor al voldoende.

Terwijl we bij de inwoner binnen zijn kunnen we een blik werpen op huis, inrichting en tuin. Red iemand zich nog? Kan iemand de tuin nog onderhouden? Kunnen valincidenten voorkomen worden door (kleine) aanpassingen? Ligt er een klein klusje, dan kunnen we ter plekke helpen of evt. anderen inschakelen zoals de buren, een klussendienst of dergelijke.

De Buurtconciërge heeft een dienstverlenend karakter en biedt naast praktische hulp leun- en steuncontact. De Buurtconciërge is geen hulp- of zorgverlener.

Wil je meer informatie over deze pilot neem dan contact op met Irma Hegeman, projectleider De Stuw: 06-38703017