Nieuwsbericht

Voedselcoöperatie Luttenberg

17 maart 2021 | 2 minuten lezen

Op 20 oktober 2020 organiseerde 'De Kracht van Salland' de online bijeenkomst 'Hoe organiseer ik een voedselcoöperatie in mijn eigen buurt of dorp'. Deze bijeenkomst inspireerde een aantal mensen om te onderzoeken of een Voedselcoöperatie in Luttenberg kans van slagen had. Deze groep werd uitgebreid met Estella Franssen van 'De Ulebelt' en Mireille Groot Koerkamp van de 'Voedselcoöperatie Broekland' en 'Kracht van Salland'. 

Na een oproep in het Dorpsblad Alleman meldden 50 mensen zich aan voor de online informatieavond op 25 november 2020. We vonden het erg belangrijk om de plaatselijke supermarkteigenaar vooraf te informeren en ook uit te nodigen voor deze informatieavond. Tijdens deze bijeenkomst werden alle mogelijkheden besproken zijn er veel vragen gesteld en beantwoord.

De voorbereidingsgroep werd nog uitgebreid met 4 mensen en deze groep heeft afspraken gemaakt waaraan de coöperatieleden moeten voldoen, boeren, tuinders en producenten benaderd, een begroting gemaakt voor de te verwachten kosten. De Voedselcoöperatie Broekland heeft hun website open gezet voor de coöperatie in Luttenberg voor de bestelprocedure en webshop. Ook is er een Facebookaccount aangemaakt 

Subsidie
In december 2020 is een aanvraag ingediend bij de Provincie Overijssel voor een subsidie voor 'Gezonde en Vitale Samenleving 2021'. Deze subsidie is eind januari 2021 toegekend en daar zijn  o.a. een koel-vriescombinatie, twee elektrische koelboxen (voor vervoer onderweg van boer naar ophaalpunt) boodschappenkratten en kantoormaterialen voor aangeschaft. 

Doelstelling:
Het doel van de coöperatie is om gezamenlijk en rechtstreeks voedsel in te kopen bij de lokale boer tegen een eerlijke prijs. Voordeel: verbinding van de inwoners met de lokale boeren; gunstige milieu aspecten door weinig vervoerskosten, geen tot nauwelijks verpakkingsmaterialen en verbondenheid tussen deelnemers onderling door de coöperatievorm. 
De Voedselcoöperatie is een zelfstandige organisatie. Museum De Laarman faciliteert en ondersteunt vanuit hun concept 'Op weg van bord naar boer'. 

Start:
De coöperatie is echt van start gegaan op 8 februari 2021. Vanaf die dag konden 31 opmakers (klanten) hun artikelen via de webshop bestellen bij de 10 makers (producenten). In het aanbod zitten o.a. diverse soorten vlees, melk, eieren, kaas, aardappelen, seizoensgroenten en boerderij-ijs. De producten zijn biologisch of zijn op een verantwoorde manier geproduceerd. Op twee na alle bedrijven bevinden zich binnen een straal van 10 km. vanaf Luttenberg. Op 13 februari 2021, de eerste ophaaldag waren er al 23 bestellingen. Een fantastisch resultaat.

Na 6 weken:
Inmiddels zijn er 13 makers en 35 opmakers die regelmatig hun producten leveren en afnemen binnen de coöperatie. Veel van de verpakkingsmaterialen worden ingezameld en opnieuw gebruikt door de makers. En er wordt een enquete uitgezet om de resultaten te meten.

NieuwsThema'sTools