Blog

Inspirerend voorbeeld: Natuur op Recept

Coach en psycholoog gebruiken helende kracht van buiten zijn.
Profielfoto van Rosalie Bosman
1 juni 2023 | 2 minuten lezen

Naar buiten gaan, daar knapt een mens van op. De genezende kracht van de natuur is zelfs wetenschappelijk bewezen. Coach Erna Oosterveen van Woord-werk en psycholoog Evelien van der Velde van De Buitenplaats gebruiken die helende werking in hun dagelijkse praktijk. ‘Het klinkt misschien zweverig, maar dat is het juist niet. Buiten komen mensen eerder los, praten ze makkelijker en komen ze beter bij hun gevoel’, weten ze uit ervaring. De twee gaven workshops Natuur op Recept aan zorgprofessionals op de Dag van de Positieve Gezondheid. 

Erna ervaarde zelf hoe je door ziekte te maken krijgt met allerlei veranderingen in je leven. Hoewel de behandeling tegen kanker bij haar succesvol was, merkte ze dat de ziekte toch impact had. ‘Niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch en hoe ik naar de zin van het leven keek. Ik ben tientallen mensen daarover gaan interviewen en heb daar een boek over geschreven. De uitkomsten van al die gesprekken bleken heel mooi aan te sluiten bij positieve gezondheid: genezen gaat niet alleen over het fysieke aspect maar over veel meer in je leven’, vertelt ze.  

Evelien is GZ- en buitenpsycholoog en in haar praktijk De Buitenplaats –de naam zegt het al- ligt naar buiten gaan voor de hand. Positieve gezondheid paste ze al langer toe. ‘Het was voor mij al natuurlijk om breder te kijken naar het leven van mensen. Wat is iemands kracht, kan je iemands netwerk betrekken, wat doet iemand graag. Veel methodes die je binnen gebruikt, kan je ook buiten toepassen en soms effectiever.’ 

Dat mensen ontspannen in de natuur, is welbekend. Kijk maar hoeveel mensen graag een lunchwandeling maken of na een drukke werkweek het bos in gaan. ‘Wetenschappelijk is bewezen dat de natuur een herstellende werking heeft. De herhalende patronen, de geuren, gezonde micro-bacteriën. Omdat je van alles ruikt, voelt en ziet gaan je zintuigen op scherp en ga je makkelijker naar je gevoel en uit je hoofd’, leggen Erna en Evelien uit.  

Dat buiten zijn kan coaching heel mooi ondersteunen, weet Erna. ‘Je gebruikt de omgeving, soms letterlijk. Als mensen voor een moeilijke beslissing staan, kunnen ze op een driesprong in het bos echt de drie paden afwandelen en voelen wat ze tegenkomen en waar ze zich het beste bij voelen. Een moeilijk gesprek gaat bovendien vaak veel makkelijker als je niet tegenover iemand zit maar naast je loopt. Ik coachte een vrouw die kanker had gehad. Zij was niet gewend om over zichzelf te praten. Maar buiten ging het wel, ze kwam letterlijk op verhaal. Dat was op een stoel niet gelukt’. 

Evelien heeft ook goede ervaringen met buitenpsychologie voor mensen die een burn-out hebben. ‘De natuur helpt mensen om weer in contact te komen met zichzelf. Sluit je ogen, hoor de vogels, voel de wind op je huid. Door uit je hoofd te gaan en je zintuigen op scherp te zetten, voel je beter aan waar je grenzen liggen en wat je nodig hebt. Mijn ervaring is dat wat mensen buiten bespreken beter blijft hangen. Je verwerkt het niet alleen met je hersens maar je ondergaat het ook met je lijf, dat werkt heel goed’. Bij beiden maken cliënten ook wel foto’s van de plek waar ze tot een belangrijk inzicht kwamen, een mooie reminder. 

Ze delen hun kennis en ervaringen graag met andere zorgprofessionals. Op de Dag van de Positieve Gezondheid onder andere met mensen van welzijnsorganisaties en huisartsenpraktijken. ‘Het is ook heel geschikt voor mensen die nuchter zijn en geen zin hebben in moeilijk gedoe. Juist mensen die moeilijk over zichzelf praten, komen buiten veel gemakkelijker los’, zegt Evelien. 

Ook inspiratie opdoen? Download het document over Natuur op Recept via:  

https://www.samenvoorelkaar.nl/thema/positief-gezond-ijsselland/documenten/460-natuur-op-recept   

Zoek je een buitenpsycholoog? Kijk op: www.debuitenpsychologen.nl 

Of neem contact op met Erna via info@woord-werk.nl tel 06-28059186 of Evelien evelien@praktijkdebuitenplaats.nl tel 06-10057651