Blog

Trainers aan het woord: Carla van der Avoird

Doen is de beste manier van denken; let's go!
Profielfoto van J Heinrich
11 januari 2023 | 3 minuten lezen

Laten we doen! 
Mijn eerste werkweek van 2023 start ik met het schrijven van een blog. Ik heb dat nog nooit eerder gedaan, maar onder de noemer ‘doen is de beste manier van denken’, let’s go!
Die quote zag ik ooit in een filmpje dat me positief prikkelde. Dat filmpje gebruik ik nu vaak tijdens trainingen over Positieve Gezondheid, want: we weten het al, we voelen het al, we lezen het en we denken er al lang over na.. het moet anders in de zorg! Als antwoordt daarop is mijn voorstel: laten we overgaan tot actie, laten we gaan voor een actief 2023. Een nieuw jaar met nieuwe stapjes, uitprobeersels, verrassingen, successen, tegenslagen en vast ook frustratiemomentjes. Allemaal onderdeel van ons gemeenschappelijk leerproces, hoe het anders te doen in de zorg.  

Als trainer ben ik bezig met het inspireren en verbinden van professionals. Nu merk ik op dat een groep (het maakt niet uit of dit huisartsen, maatschappelijk werkers of docenten zijn) het meest geïnspireerd door een goed praktijkverhaal. Het liefste eentje uit gerelateerd werkdomein en waarin echte verandering ontstond. En ik heb gemerkt; zo’n verhaal, dát zet andere deelnemers aan tot actie, meer dan de theorieën of gespreksmodellen die we behandelen. Want als jij het kan, durft, probeert.. dan kan ik het ook wel eens wagen, lijkt het credo.
Geen grote beleidsstukken of een landelijk akkoord, nee één verhaal van één persoon in contact met één professional. En nu komt het; deze verhalen ontstaan alleen maar door te doen, het lef te hebben en te nemen om iets uit te proberen, ongeacht de uitkomst.

Hopelijk denk je nu ‘oké, goed verhaal, maar wat zou ík dan kunnen doen?’. Voor een beetje inspiratie heb ik onderstaand een lijstje gemaakt met 10 praktijkvoorbeelden. Als trainer heb ik het voorrecht om op verschillende plekken prachtige, laagdrempelige veranderingen op te halen. Te mooi om deze niet te delen met groter publiek! 

Dus sla je slag, laat je inspireren, bepaal jouw actie! Heb plezier! En ga vooral doen! Zo krijgen we ook in deze regio steeds meer ideeën en verhalen. Die op hun beurt nieuwe mensen zullen inspireren en activeren om ook anders te gaan doen in de zorg! 

Ik geef de 'pen' door aan trainer Mieke Vogelzang. 

Enjoy! 
Vriendelijke groet,
Carla van der Avoird (Trainer Positieve Gezondheid)

https://www.carlacoacht.nl/

Veranderingen in en uit de werkpraktijk:

1.       Een huisarts die de meerderhelft van zijn consulten staand doet en daarmee de patiënt al direct activeert bij binnenkomst.

2.       Een docent die in het mentorgesprek de eerste 5-7 minuten zoveel mogelijk lippen op elkaar houdt. Alleen vraagt: vertel eens?, en verder?, wat is daarin belangrijk voor jou? is er misschien nog iets anders? Om zo echt de wens en belevingswereld van student centraal te stellen.

3.       Een beleidsmedeweker die (telefonische) werkoverleggen al wandelend doet in de buitenlucht en het uitwerkt na aankomst op locatie. Dit geeft overleg met collega’s een nieuwe impuls.  

4.       POH’er die het spinnenweb altijd fysiek op het bureau heeft liggen als reminder dat ze een patient-gesprek ook eens vanuit dat gespreksinstrument kan insteken.

5.       Nieuwe mantelzorgers die na aanmelding bij het sociaal werk, een eigen spinnenweb invullen als onderdeel van het kennismaking/ intakegesprek.

6.       Een teammanager die droomgesprekken plant met medewerkers in plaats van functioneringsgesprekken; waarin ambities en verlangens een duidelijke plek krijgen.

7.       Een ziekenhuis waarin de centrale hal een fysieke plek is ingericht als portaal over leefstijl, gezondheid en vitaliteit.

8.       Wijkverpleegkundigen die in hun rapportage een extra regel op hebben genomen als kattenbelletje voor positieve gezondheid, zodat zij deze nieuwe aanpak bij ieder (nieuwe) client herinneren.

9.       Een jongere (met ouders) die aanwezig is bij het eerste gedeelte van het ZAT-overleg. Zodat er niet alleen over, maar met kind en ouders wordt gesproken.

10.   Een team maatschappelijk werkers die is tijdens hun intervisie ook een casus behandelen dat heel goed is verlopen, om gezamenlijk uit te pluizen wat deze situatie zo succesvol maakte en dit vaker toe te kunnen passen in vergelijkbare situaties.