Blog

Inspirerend voorbeeld: Christel Wevers van Landstede MBO aan het woord

Profielfoto van Rosalie Bosman
25 november 2022 | 2 minuten lezen

Hoe zorg je dat studenten en docenten aan de slag kunnen met positieve gezondheid? Voor die uitdaging staat projectleider Christel Wevers van Landstede MBO in Zwolle. Samen met nog 5 ROC’s in het land kreeg ze subsidie om positieve gezondheid uit te dragen en verder te brengen. ‘We trainen docenten en mentoren en die trainen weer de studenten en gebruiken het in hun lessen. De studenten moeten het straks op hun beurt weer in het werkveld brengen. Het werkt echt als een olievlek’.

Studenten Landstede brengen positieve gezondheid het werkveld in
Het doel van Christel en haar collega’s is zoveel mogelijk studenten en docenten in aanraking brengen met positieve gezondheid binnen de opleidingen Sport en Bewegen, Kinderopvang en (maatschappelijke) Zorg. ‘We zijn nu ruim een jaar bezig en de reacties zijn heel positief. We hebben nog anderhalf jaar om het nog verder uit te breiden maar ik merk dat het binnen Landstede echt begint te leven en te landen’.

Mentoren, teamleiders en docenten kunnen worden getraind om met behulp van het spinnenweb van Machteld Huber het gesprek aan te gaan. ‘En dan merk je dat mensen bij gezondheid meteen vooral denken aan gezonde voeding, meer bewegen en dergelijke. Ook heel belangrijk,  maar er is veel meer: slaap je goed, voel je dat je erbij hoort, heb je vrienden? Zorgprofessionals en docenten zijn geneigd om altijd meteen tot een oplossing te komen, maar hier leren ze om zo het gesprek te voeren dat mensen zelf de oplossing vinden. Dat betekent vaak allereerst leren om je mond te houden en niet te snel conclusies te trekken. Als je de goede vragen stelt, komen de antwoorden uit de mensen zelf, en dan zijn ze ook veel meer gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan’.

In de training wordt eerst ingegaan op de eigen positieve gezondheid van de deelnemers. Daarna leren ze om zelf een goed gesprek te voeren en dit toe te passen in groepen en bij individuen. Wie heel enthousiast wordt, kan op zijn of haar beurt ook weer mensen gaan trainen als ze via Landstede Groei de Train de Trainer volgen, waardoor het zich echt als een olievlek kan uitbreiden.

Teamleiders voeren de gesprekken ook met hun team, en dat kan best even wennen zijn. ‘Het kan onwennig zijn om door te vragen wat er verder speelt. Maar de meeste medewerkers vinden het best oké als er wat verder wordt doorgevraagd dan alleen naar het werk. Uiteindelijk wil je allemaal dat het beter gaat. Ik merk dat als deelnemers merken hoe het werkt, en hoe positief zo’n ander gesprek kan uitpakken, dat ze heel enthousiast worden. Ook onze studenten. En dat is mooi, want zij worden straks de ambassadeurs van positieve gezondheid in het werkveld’.