Blog

Op naar positieve verandering

Een positief gezonde blog van Arie Jongejan, directeur ROS Proscoop
Profielfoto van J Heinrich
24 augustus 2022 | 2 minuten lezen

Gezondheid betekent voor mij: wat kan je ook zelf doen? Gezondheid is het belangrijkste wat we hebben. De laatste jaren wordt het begrip steeds breder. Zo gaat het niet alleen om de aan- of afwezigheid van ziekte, maar ook over mentaal welbevinden, meedoen en zingeving. Ik vind het belangrijk dat de focus van ‘ziekte en zorg’ naar ‘gezondheid en gedrag’ doorzet.       

Zelf sta ik sportief in het leven. Ik wandel en fiets graag en probeer op mijn voeding te letten. Als burger heb je zelf regie over je gezondheid, maar gezondheid kan niet worden afgeschoven op de individuele burger. Gezondheid heeft ook te maken met de manier waarop een maatschappij is ingericht. Voorzieningen om goede ontwikkelingen te stimuleren en slechte ontwikkelingen af te remmen.

Dat zie je bijvoorbeeld heel goed bij voeding. Waarom is een fles frisdrank met veel suikers goedkoper dan een gezonder drankje en een pak frikandellen goedkoper dan (een alternatief voor) vlees? Zolang voeding vol suiker, vet en zout beschikbaar en goedkoper is dan gezonde voeding is het heel lastig om gezonde keuzes te maken. Er zal op verschillende niveaus verandering plaats moeten vinden om ook écht anders te doen.

Brede blik en aanpak
Gezondheid is daarmee niet  alleen het domein van de zorg en de  zorgprofessional. Het vraagt een veel bredere blik en aanpak. Deze brede blik en aanpak op gezondheid wordt ‘Positieve Gezondheid’ genoemd. Het landelijke ROS-netwerk én Proscoop ondersteunen deze insteek op talloze manieren. Waarbij de focus ligt op het samen doen.

Om dat te bevorderen organiseerden we in het werkgebied van Proscoop acht theatervoorstellingen in april en mei 2022. Misschien was je er zelf ook bij want ruim duizend professionals, ambtenaren en inwoners werden op een interactieve manier geïnformeerd over het gedachtegoed. Het bleek een stimulans om op regionaal niveau nog meer met elkaar aan de slag te gaan. Proscoop is inmiddels ook gestart met een Zomer Challenge voor (zorg)professionals om Positieve Gezondheid (nog) meer eigen te maken. Ook lezingen, werksessies en trainingen behoren tot de activiteiten.

Ook in deze regio hebben de regionale spelers elkaar op dit thema gevonden en daar dragen we graag ons steentje aan bij.

Inspiratiemiddag
Op 30 september kunnen we elkaar weer ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan. Een mooie stap om vervolgstappen te zetten. Samen zorgen we voor verandering in het systeem voor een (positief) gezonde leefomgeving.

Ik kijk ernaar uit om hier mijn bijdrage aan te leveren. Maar eerst: vakantie. Met onze tent, fietsen, hardloop- en wandelschoenen hebben mijn vrouw ik veel randvoorwaarden al geregeld. Geen ingevulde agenda.. Tijd voor elkaar, ontmoetingen, de omgeving en lekker (soms on)gezond eten en drinken maakt het compleet.  

Hartelijke groet,

Arie Jongejan

Directeur bestuurder ROS Proscoop