Blog

Huiskamer Manderveen; de plek waar inwoners elkaar ontmoeten en voor elkaar zorgen

Profielfoto van Tom Jannink
10 april 2018 | 2 minuten lezen

Het creëren van een plek waar iedereen elkaar ontmoet en spreekt. Om te weten wat er leeft en speelt. Zodat er een helpende hand kan worden toegestoken als dat nodig is. Zo’n plek is onmisbaar in het fundament voor de zorg om en voor elkaar. Voor het versterken van het zelforganiserend vermogen van Manderveen. De missie van ‘De Huiskamer van Manderveen’ is om opnieuw zo’n plek te creëren, met een huiskamergevoel waarin het rijke verenigingsleven, de school en zorg bij elkaar komen, om te ontmoeten, te zorgen en elkaar te versterken.

Een aantal jaren geleden concludeerden verenigingen en het Kulturhus dat het anders moest. Want voor de afzonderlijke accommodaties, school en Kulturhus, wordt het in de toekomst steeds lastiger om overeind te blijven. Er komen minder leerlingen, de bevolking van Manderveen vergrijst. Er ligt druk op de exploitatie en ook op de benodigde vrijwilligers. Doordat mensen langer thuis willen en moeten blijven wonen ontstaat behoefte aan andere en nieuwe activiteiten. Dit was voor de inwoners van Manderveen aanleiding om zelf een plan te maken voor het behoud van beide voorzieningen. Door de functies te combineren, de exploitatie van de school onder te brengen in het Kulturhus en de ruimtes gezamenlijk te gebruiken ontstaat er een onderlinge samenwerking - tussen alle gebruikers, dorpsbewoners, oud en jong - waardoor het dorpshart wordt verlevendigd.

Inwoners aan zet

Vanuit het proces MijnManderveen2030 zijn er verschillende werkgroepen opgezet. Zij hebben de ideeën geïnventariseerd voor de ‘Huiskamer van Manderveen’ en uitgewerkt in een visie. Deze is op meerdere dorpsavonden en inloopavond gepresenteerd waarbij inwoners hun bijdrage konden leveren. Door de vele gesprekken met alle stakeholders (verenigingen, gebruikers (waaronder fysiotherapie, stichting Kulturhus, TOF, Basisschool De 7 mijlen), de Provincie, Stichting Welzijn, ondernemers en buren) is het eindplan een co-creatie van heel Manderveen, zijn alle stakeholders betrokken en is het draagvlak groot.

Groen licht voor uitvoering

Op 19 februari 2018 gaf de gemeenteraad groen licht voor een verbouwing van het kulturhus in Manderveen. Het plan de Huiskamer Manderveen komt daarmee van de grond. Bekijk het projectplan voor meer achtergrondinformatie.

Ondersteuning Provincie

De provincie Overijssel heeft dit proces ondersteund middels een subsidie vanuit de regeling 'Zelfstandig leven en gezond bewegen'. Binnen deze regeling is er ruimte voor het financieren van haalbaarheidsonderzoeken, ook voor maatschappelijk vastgoed. 

Mijn dorp 2030

Omdat de bevolkingssamenstelling verandert en door andere maatschappelijke ontwikkelingen, verandert ook de inrichting van de samenleving. Dat is de reden dat gemeente Tubbergen het proces MijnDorp2030 heeft geïntroduceerd. Dit unieke proces geeft inwoners de hoofdrol om mee te denken over wat er nodig is om hun eigen dorp toekomstbestendig te maken: vanuit passie en kracht de uitdaging aangaan. Alleen de

Manderveners weten wat nodig is voor Manderveen. Door als dorp met elkaar in gesprek te gaan kan gezamenlijk bepaald worden wat belangrijk is en hoe dat samen opgepakt kan worden. Zo worden keuzes gemaakt passend bij het DNA van het dorp. Want ieder dorp is anders en dat betekent dat de aanpak per dorp anders kan zijn. Voor Manderveen geldt hierbij sterk de gedachte: we doen, regelen en organiseren het samen. De gemeente trekt hierbij samen op met de inwoners en heeft een meer faciliterende rol.

Meer informatie?

U kunt contact opnemen met Tom Jannink (OVKK)