Blog

De Mannenschuur haalt veel meer binnen dan geld alleen

Niet alles draait om geld. Ook niet bij crowdfunding, raar genoeg. De Mannenschuur Zwolle haalde in zes weken veel meer op dan het streefbedrag alleen: tastbare zaken als materialen, maar ook verbinding, nieuwe contacten, uitstapjes voor de mannen en pers
Profielfoto van Samen Voor Elkaar
19 april 2023 | 2 minuten lezen

Niet alles draait om geld. Ook niet bij crowdfunding, raar genoeg. De Mannenschuur Zwolle haalde in zes weken veel meer op dan het streefbedrag alleen: tastbare zaken als materialen, maar ook verbinding, nieuwe contacten, uitstapjes voor de mannen en persoonlijke groei. Initiatiefnemer Herold Brinkman: ‘Ik hoor van het UWV, buurtwerkers en het wijkteam dat ze mensen hebben zien veranderen. Daar doen we het voor’.

Mannen die zich alleen voelen, melden zich niet zo snel ergens voor sociale contacten. En dus zinde Herold Brinkman op andere manieren om hen toch over de drempel te helpen. In het plaatselijke krantje De Swollenaer lanceerde hij het idee van De Mannenschuur, een plek waar mannen samen komen en mooie dingen maken. ‘Het is heel divers waar ze mee bezig zijn. We dagen ze uit om na te denken wat ze zouden willen. Sommigen nemen iets mee van huis, bijvoorbeeld een la die gerepareerd moet worden. Maar we hebben bijvoorbeeld ook een man die karikaturen maakt, een glas-in-loodmaker die een man onder zijn hoede heeft en een kunstenaar die naast zijn eigen kleiproject samen met een meubelmaker prachtige meubels ontwerpt. En een deelnemer die de filmpjes voor de campagne heeft gemaakt’, legt Herold uit.

De mannen hebben allemaal een eigen motief om te komen. Sommigen hebben weinig of geen netwerk, anderen willen na hun pensionering niet thuis zitten of missen domweg een praatje. ‘We zijn aan het werk, maar we praten ook samen onder de koffie, bijvoorbeeld over wat hun beste idee van de week was. Er ontstaan vriendschappen, sommige mannen zien elkaar ook buiten De Mannenschuur. Of ze gaan samen even hout halen’.

De Mannenschuur deed mee aan de crowdfunding omdat 9500 euro nodig was voor onder andere materialen, een website en gereedschap. Maar er kwam veel meer: 9.800 euro in geld, maar ook een zaagtafel en andere materialen, aandacht in de pers en in het tv-programma Binnenste Buiten, gratis les in EHBO en een workshop Inner Child in Friesland. ‘Daar zouden mannen misschien uit zichzelf niet zo snel naar toe gaan, maar nu is het: als jij gaat, ga ik mee. Ze voelen zich verbonden’.

Herold zegt eerlijk dat hij de crowdfunding wel een ‘tough cookie’ vond. ‘We hebben gelukkig veel aandacht gekregen van de pers. Daarnaast benaderden we mensen ook via Whats App en alle sociale media. Maar dat moet je wel op een originele manier in beweging houden. We hebben bijvoorbeeld mokken en sleutelhangers met ons logo erop laten maken en mensen lieten daarmee op hun eigen social media weer zien dat ze supporter van De Mannenschuur waren. Het ging leven, vooral omdat het verhaal erachter mensen zo aansprak’.

Herold heeft wel een tip voor mensen die willen crowdfunden. ‘Je kan geen zes weken scherp zijn, durf het ook een weekje te laten rusten. Maar uiteindelijk brengt het je zoveel meer dan wanneer je een subsidie zou aanvragen of een fonds zou aanschrijven: we waren continu zichtbaar en daardoor kregen we zoveel goodwill. Een elektricien die zich spontaan meldde om de elektra in orde te maken, hout voor wel 2500 euro. Maar ook verbinding met ondernemers, kerken, particulieren. Met alleen een zak geld hadden we dit nooit bereikt’.

Om De Mannenschuur levend te houden gaan de mannen ook zelfgemaakte spullen verkopen, zoals stalen vuurkorven. ‘Je kan niet blijven vragen, dus we gaan ook aan de slag om inkomsten te krijgen zodat we weer nieuwe materialen kunnen kopen. We hebben nu een basis om op verder te werken. En dat we mensen zien groeien en veranderen, dat is de mooiste beloning’.

#samenvoorelkaaroverijssel #samenvoorelkaar #crowdfunding #pionier #blog #mannenschuur #verbinden #ondernemen #socialekwaliteit