Nieuwsbericht

Hoe kom ik aan geld voor ons initiatief?

11 september 2020 | 1 minuut lezen

Of een initiatief nou groot of klein is, vaak is er wel budget nodig om het project te realiseren. Er is een grote verscheidenheid aan mogelijkheden, waarbij jouw initiatief bij de ene regeling wel voldoet en bij de andere niet aan de gestelde regels en voorwaarden. 

Voorbeeld: VSBFonds
Een mooi voorbeeld voor het (gedeeltelijk) financieren van je project is het VSBFonds. Dit fonds richt zich met name op projecten waar 'actief burgerschap' voorop staat. VSBfonds steunt projecten die er op gericht zijn dat iedereen kan meedoen in de samenleving en dat niemand aan de kant hoeft te staan. Actief meedoen betekent dat je onderdeel bent van een groter geheel, dat je een plek hebt, erkenning krijgt, jezelf kunt ontwikkelen en zelf een bijdrage levert aan de samenleving. Maatschappelijke initiatieven of bewonersinitiatieven voldaan vaak aan deze voorwaarden. Ben je bezig met een initiatief in jouw wijk of dorp en wil je kijken of je financiële ondersteuning kan krijgen? Kijk eens op de VSBFonds site. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden voor subsidies en fondsen. 

Overzicht subsidiemogelijkheden in Overijssel
Omdat er veel vragen binnen komen over subsidies en fondsen biedt dit platform Samen Voor Elkaar een handig overzicht. Wat moet je doen om hier gebruik van te maken?

  • Log in op dit platform Samen Voor Elkaar. Ben je nog niet geregistreerd, dan is registreren zeer eenvoudig en kosteloos. 
  • Ben je ingelogd dan vind je onder menu-item "Financiering" een extra item "Overzicht subsidies en fondsen". 
  • Je kunt hier zoeken op onderwerp of uitgebreid zoeken naar allerlei subsidies, fondsen en andere financieringsmogelijkheden
  • Het is eenvoudig te zien of jouw initiatief of project voldoet aan de gestelde voorwaarden
  • Het is vaak mogelijk om subsidies te combineren.

Heb je nog vragen over subsidies en fondsen?
Stel dan je vraag bij Vraag & Antwoord op dit platform en waarschijnlijk weet één van de 580 andere geregistreerden het antwoord op je vraag. Zo helpen we elkaar verder. 
 

16 september 2020

Beste Jarno, ik krijg mijn burger initiatief niet van de grond en bij het vragen om subsidie kreeg ik als antwoord dat alleen subsidie werd verstrekt als je dat door een professioneel fondsenwerver zou laten doen. Wat zou ik als particulier kunnen doen om mijn GoFundMe-campagne van de grond te krijgen en / of subsidie te krijgen.

Hartelijke groet, 

Jacqlyn West 

17 september 2020

Hallo Jacglyn,

Als particulier is het ingewikkeld om fondsen of subsidies te werven. Meestal is het nodig  een rechtspersoon te zijn (makkelijkste is als je een stichting bent) Maar een rechtspersoon is niet altijd verplicht.  Misschien is het goed idee om een van de 4 D makelaars je vraag te stellen. Zij kunnen dan afhankelijk van het thema en soms ook afhankelijk van de gemeente waar je je initiatief wilt starten met je meekijken wat mogelijkheden zijn. Als je initiatief aantoonbare maatschappelijke meerwaarde heeft zijn er soms nog best creatieve oplossingen te vinden. Misschien kan het lokale welzijnswerk in het kader van  burgerinitiatievenondersteuning de aanvraag faciliteren. Wist je dat crowdfunding ook via een eigen campagne en donorknop op je website kan? Als je met je initiatief een taak van overheid op je neemt kan je met je gemeente in gesprek over het right to challenge  enz.

Als het via 4D niet lukt wil ik wel half uurtje met je sparren en kennis met je delen. Maar denk dat jullie er wel uitkomen

Groet,

 

Ruth Deddens

Vraag & AntwoordThema's