Nieuwsbericht

Prachtige muurschilderingen in het Tunnelproject in Spoolde

30 juni 2020 | 3 minuten lezen

De afgelopen maanden heeft de coronacrisis voor veel burgerinitiatieven roet in het eten gegooid, maar in Spoolde hebben ze een manier gevonden om hun project toch door te laten gaan. Ze zijn hier al maanden bezig om het Tunnelproject te realiseren: een combinatie tussen wijk en kunst die zowel de veiligheid als de sfeer in de buurt verhogen. Wij spraken met Harmke Scheffer, die medeverantwoordelijk is voor de realisatie van het Tunnelproject.

Wijk en kunst
“Het Tunnelproject is meer dan een jaar geleden opgestart om de verloederde tunnel onder de A28 aan te pakken”, vertelt Harmke. “Een lid van het buurthuis is naar een bijeenkomst van het Buurcultuurfonds gegaan met deze tunnel in haar achterhoofd, en het bleek eigenlijk direct een goede match.” Doel van het project is om de verloederde tunnels op te vrolijken met muurschilderingen. Om dit te kunnen doen hebben ze de hulp ingeschakeld van Melle Mijnhardt en Fabriek Fanatiek, die in Zwolle vooral bekend staan vanwege de kunstrijke overkapping van het nieuwe busstation. “We zijn bij elkaar gekomen en ze heeft een offerte gemaakt, en zo is het begonnen.”

Tekst gaat verder onder foto.spoolde-3

Een hele onderneming
“We hebben de financiering van de tunnel rond gekregen met behulp van 5 instanties: het Buurtcultuurfonds, Kern met Pit, Stanz (Stichting Algemeen Nut Zwolle), het Hervormd Heeshuis Zwolle en Premie op Actie”, aldus Harmke. Naast de financiële bijdrages heeft het project ook hulp gehad van de gemeente en van Rijkswaterstaat. “De weg, de stoep en de verlichting zijn van de gemeente, maar het viaduct zelf is van Rijkswaterstaat. Daar moest dus ook veel mee geregeld worden. Dit heeft even wat vertraging opgeleverd, maar ze hebben het viaduct gerestaureerd voordat we begonnen zijn.” Ook moest Rijkswaterstaat een spinnummer regelen, een soort toestemming om de tunnel op te mogen schilderen. “Dat was nog bijna even misgegaan”, lacht ze. “De politie heeft Melle zelfs een keer weggestuurd toen ze begon met witten omdat straatkunst niet zomaar toegestaan is. Gelukkig kon dat snel geregeld worden.”

Toch een groepsproject in de coronacrisis
Het ontwerp is dus van Melle Mijnhardt, maar de schilderingen zijn van de hele buurt. In totaal hebben er 40 gezinnen geholpen om de muren van de tunnel op te schilderen. “De bedoeling was dat we tijdens de meivakantie een dag zouden organiseren waarop iedereen samen met de kunstenares aan het werk zou gaan, maar toen kwam in Maart dus de corona. Dat was ontzettend balen natuurlijk, maar we zijn direct naar een oplossing gaan zoeken. Gezinnen mochten nog wel samen zijn, dus met dat in onze gedachten hebben we het plan omgegooid.” Uiteindelijk hebben ze het zo georganiseerd dat Melle van tevoren de muurschilderingen uit heeft getekend en heeft genummerd op kleur. Elk gezin dat meedeed kreeg een eigen tijdvak om die tekeningen vervolgens in te vullen. “De gezinnen die om 9 uur begonnen kregen een pakket met verf, kwasten en instructies, en gedurende de dag werd dat doorgegeven. Het was even wat regelen, maar uiteindelijk ging het super!”

Tekst gaat verder onder foto.
spoolde-4

Kop d’r veur
Op de vraag of Harmke nog een tip heeft voor andere burgerinitiatieven antwoordt ze met vol overtuiging: Kop d’r veur en poten d’r onder! “Het is echt prachtig om te zien wat je met enthousiasmeren voor elkaar kunt krijgen in een buurt. De 40 gezinnen die geschilderd hebben zijn niet de enigen die hebben meegeholpen. Iedereen heeft meegewerkt. Zo zijn de muren bijvoorbeeld voornamelijk gewit door drie senioren uit de buurt die er met veel plezier aan hebben gewerkt. Een andere buurman, de eigenaar van Schragen Infra, heeft een wegomleiding gemaakt om de verkeersveiligheid te verzekeren.” Tevens hebben de buren rondom de tunnel zich ingezet om ervoor te zorgen dat alles iedere ochtend soepel kon beginnen. “We hebben dit met zijn allen gedaan, echt fantastisch. Heel leuk om te zien dat het nu echt van de hele buurt is.”

Nog even geen grootse opening
Harmke legt uit dat een feestelijke opening er nog even niet in zit. “Dat is het enige waar de corona echt een stop voor heeft gezet, helaas. Met die 40 gezinnen komen we al een heel eind boven de 100 man, dus dat gaat nog wel even duren. Maar hij gaat er wel komen!” Het geeft ze echter wel de tijd en ruimte om nog een laatste finishing touch toe te voegen, zoals ze erg graag willen. “We gaan vol voor de overwinning van Kern met Pit. Het zou een ontzettende eer zijn om uit al die prachtige projecten als winnaar te worden gekozen, en als dat lukt willen we het geld gebruiken om het kunstwerk te coaten. Het is prachtig geworden, en op die manier kunnen we het langer mooi houden!”

Ben je benieuwd naar het kunstwerk en wil je graag meer zien? Op de website van Fabriek Fanatiek staan nog veel meer prachtige beelden. Ook is het Tunnelproject te vinden op de website van Kern met Pit. Heb je vragen, dan kun je die natuurlijk altijd hieronder stellen!

spoolde-5

Vraag & AntwoordThema's