Nieuwsbericht

Tijd voor Thuis - een ontwerpende aanpak ter preventie van thuisloze jongeren in Overijssel

Profielfoto van Jan Belon
25 januari 2021 | 1 minuut lezen

Wij zijn Afdeling Buitengewone Zaken. Een Rotterdams ontwerpbureau gespecialiseerd in complexe sociaal maatschappelijke vraagstukken. Tijd voor Thuis is ons initiatief in samenwerking met Stichting Zwerfjongeren Nederland en het Leger des Heils, voor de provincie Overijssel.

De afgelopen maanden hebben we een verkennend onderzoek gedaan naar preventie van dak- en thuisloze jongeren in de Provincie Overijssel. Dit betreft een groep van 60-130 jongeren die tussen wal en schip vallen in de systeemwereld van de overheid. Met dit project zijn we bij de jongeren begonnen om te kijken wat er nodig is om hen een gezond perspectief te bieden: met die inzichten ontwikkelden we een aanpak met de samenwerkende gemeenten om uiteindelijke dak- en thuisloosheid te voorkomen.

Wij zien dat de huidige instrumenten binnen het sociaal domein te weinig gericht zijn op preventie. Ze zijn vaak ontwikkeld zonder de stem van de jongeren en hun familie. Bovendien is er doorgaans te weinig tijd om verder te kijken dan reactieve maatregelen, pleisters op de wonde. Met preventie willen we zo vroeg mogelijk inzetten. Het is hoog tijd om de logica te doorbreken dat jongeren met een probleem direct een professional toegewezen krijgen. Daarom beginnen we thuis. Bij het gezin, het informele netwerk.

Wij zien in de decentralisatie een kans om met lokale experimenten, pragmatische oplossingen te ontwikkelen. Oplossingen die aansluiten bij de leefwereld van deze jongeren én rekening houden met de agenda van beleidsmakers. Samen met ex thuisloze jongeren bij het Leger des Heils in Zwolle hebben we al een aantal oplossingen bedacht. Zoals de poster campagne 'In de Shit'; een laagdrempelige regionale campagne die jongeren oproept hulp te zoeken als ze ergens zelf niet uitkomen. Of je nou in de schulden zit, verslaafd bent of problemen thuis hebt. Iedereen 'in de shit' is op zoek naar rust, stabiliteit en een luisterend oor. Als jongeren het nummer bellen of appen krijgen ze een ervaringsdeskundige aan de lijn die luistert naar hun verhaal. Samen kunnen ze besluiten hulp van een instantie in te schakelen met behulp van een doorverwijzing.

Dit was een mooie start, maar we willen door! Met een corona-proof gesprekstool trekken we door de provincie Overijssel, om samen met jongeren en beleidsmakers sociaal domein, te ontwerpen voor preventie. We willen starten met experimenten in o.a de gemeente Steenwijkerland en Kampen. 

Ook mee ontwerpen? Neem contact op! We zijn altijd op zoek naar jongeren, ervaringsdeskundigen, beleidsmakers en andere experts die met ons willen voorkomen dat er meer jongeren thuisloos raken in Overijssel.