Nieuwsbericht

Scouts ‘Westenenk’ ravotten lekker op een hoge uitkijktoren

Profielfoto van Harrie Kiekebosch
13 december 2020 | 1 minuut lezen

De scouts van scoutingvereniging Westenenk aan de Platvoet in Deventer hebben sinds kort een prachtige uitkijktoren. Maar als ze er in klimmen hebben ze niet altijd even veel oog voor die uitkijk-kansen. Lekker klauteren en klimmen. Is veel mooier.

Sam vertelde zijn verhaal in een uitzending van Kiek An. Dat interview kun je hier zien.

Hieronder kun je het interview ook lezen.

Je hebt daar vast wel een gevoel bij, zo’n scoutingterrein met een mooie hoge toren, van palen aan elkaar geknoopt, door scouts zelf gebouwd, waar je dan later lekker in kunt klimmen en klauteren. “Nou, precies dat is het ook,” legt Sam Niehaus van Scouting Westenenk uit. “De palen zijn alleen niet met touwen aan elkaar geknoopt, dat zou wel een beetje gevaarlijk zijn. Wij hebben gekozen voor stevig en veilig verbindingsmateriaal.” Blijft over dat zo’n toren evengoed wel een speeltuig is met enig gevaar. Je kunt er immers uitvallen? “Dan is dat ook weer een leermomentje” grapt Sam, want zo gaat het er natuurlijk niet aan toe bij scouting Westenenk, maar het is meteen ook wel een verwijzing wat schouting wél is: “vuurtje stoken, leren knopen leggen, lekker buiten zijn, even onder het toezicht ook van je ouders weg, dingen doen die best spannend zijn. Maar tegelijk ook goed voor je ontwikkeling.”

Oudste vereniging
Scouting Westenenk is een van de oudste scoutingverenigingen van Nederland. Al meer dan honderd jaar oud, drie jaar jonger dan dat scouting uberhaubt werd opgericht door lord Baden Powell. “We hebben meer dan honderd leden. Vaak worden ze lid bij de bevers (4-7 jaar) of de welpen (7-11 jaar) En dan blijven ze hangen. Ik ben nu weer leider van de welpen, en tegelijk ook lid van de roverscouts (18+). Hoe ouder je bent, hoe meer je het eigen programma’s mag samenstellen. Uiteindelijk inclusief buitenlandse expedities.”

Bij zo’n ondernemende vereniging heb je op z’n minst een klimtoren nodig. Met behulp van de Kracht van Salland is die gerealiseerd.

Kijk hier de hele uitzending van Kiek An.

Profielfoto van Giny Hoogeslag
3 jaar geleden
Profielfoto van Giny Hoogeslag
3 jaar geleden

Leuk interview Harrie!