Print blogartikel
Blog
Crowdfunding leverde Oekraïners ook veel morele steun op
9 juli 2025 | 2 minuten lezen
Op 24 augustus vieren Oekraïners over de hele wereld Onafhankelijkheidsdag. Altijd al een belangrijke feestdag, maar sinds de invasie van Rusland en de bloedige oorlog die volgde, belangrijker dan ooit. Stichting Slava i Volya (Eer en Vrijheid) besloot daarom het afgelopen Oekraïne-festival groots aan te pakken. Dat lukte, dankzij crowdfunding. En die actie leverde behalve geld ook heel veel morele steun op.
Stichting Slava i Volya ondersteunt met tussen de 20 en 40 vrijwilligers Oekraïners die voor de oorlog gevlucht zijn naar Zwolle en omgeving. ‘We helpen mensen integreren maar met behoud van onze cultuur’, legt voorzitter Aljona Wertheim uit. Op de belangrijke Onafhankelijksdag wilde de stichting dus graag verbinding en ontmoeting tussen Nederlanders en Oekraïners bevorderen. ‘We wilden iets organiseren dat leuk en leerzaam zou zijn maar met een serieuze ondertoon vanwege de oorlog’.
In het weekend van 24 augustus stonden afgelopen keer ook de Pride Parade en het Stratenfestival gepland, maar dat bleek eerder een kans dan een belemmering. ‘We dachten dat we dan misschien onder zouden sneeuwen, maar toen we met die organisaties in gesprek gingen, kregen we meteen veel steun en ontstond het idee om twee dagen samen op te trekken’.
Mooie plannen waren er genoeg om twee dagen te vullen, maar de benodigde 2500 euro nog niet. Na een workshop van Samen voor Elkaar trok Aljona de stoute schoenen aan en begon een crowdfunding. ‘Het was heel spannend want ik wist niet hoe mensen zouden reageren. En als we ons streefbedrag niet zouden halen, moesten we het terugstorten. Gelukkig lukte het, en meer dan dat: we haalden 3445 euro op’.
Slava i Volya kon dankzij actie echt uitpakken met Onafhankelijkheidsdag
Naast dat mooie geldbedrag kreeg Slava i Volya nog veel meer steun. ‘Korting op de huur voor ons Foodfestival, korting op de boottochten die we organiseerden, het was fantastisch hoe niet alleen individuele inwoners ons steunden maar ook bedrijven’. En de actie leverde veel media-aandacht op, wat zelfs resulteerde in een bezoek van minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken en de ambassadeur van Oekraïne. ‘Daardoor schoven ook een gedeputeerde van de Provincie Overijssel en de burgemeester van Zwolle aan. Ze waren heel geïnteresseerd in hoe wij de oorlog beleven en in onze situatie hier’.
De bezoekers waren een mooie mengelmoes van Oekraïners en Nederlanders. En het programma bevorderde die ontmoeting, van een lezing over de Oekraïense taal tot een film over gevluchte vrouwen, maar ook gezellige en ontspannen activiteiten zoals lekker samen eten. ‘Juist die afwisseling voelde goed. We hebben Nederlanders laten kennismaken met onze cultuur en samen genoten, maar ook stilgestaan bij de oorlog en de gevolgen ervan. De Oekraïners hebben zich echt gesteund en gehoord gevoeld, er was een enorme solidariteit van Nederlanders’.
Met die steun in de rug maakt Aljona al weer plannen voor de komende 24 augustus. ‘Juist nu is het extreem belangrijk om weer iets te organiseren, want we krijgen door de geopolitieke situatie heel veel vragen. Oekraïners ervaren heel veel stress en dan is verbinding juist belangrijk. Ook op andere dagen. Daarom zijn we blij dat we een eigen plek hebben gevonden van de gemeente. En we willen een pop-uprestaurant gaan organiseren eens per maand. Misschien kunnen we daar ook wel een crowdfunding voor houden’, zegt Aljona onvermoeibaar.