Nieuwsbericht

Meer dan 6.400 m2 groendak middels buurtinitiatieven in Zwolle

Profielfoto van Spencer Roozeboom
22 mei 2020 | 1 minuut lezen

Om inwoners te helpen geeft waterschap WDO Delta een subsidie in het kader van Klimaat Actief. Maatregelen zoals een sedumdak, tegels eruit-groen erin en regenwaterafkoppeling worden tot 50% (met een maximumbijdrage van € 10.000,- per project) gesubsidieerd. Iedereen die mee wil doen binnen het werkgebied van WDO Delta, is welkom. 

Waarom
Een groendak is duurzaam, groen en isolerend in zowel zomer als winter. Bovendien is het goed voor het behoud van je dakleer, dat hierdoor ongeveer twee keer zo lang meegaat. In steden is vaak sprake van hitte-ontwikkeling door gebrek aan groen. Door extra groen aan te brengen wordt ook dit verminderd. 

De zaden voor het bloemenweide groendak zijn met zorg samengesteld door de Zwolse tuinontwerper Harry Pierik. Er is goed nagedacht over de ecologische waarde van de samenstelling. Er is gekozen voor planten die voorkomen in onze IJssel-Vecht delta. Hierdoor draagt jouw dak bij aan een ecologische doorgang door de stad en zullen we dus meer vlinders e.d. gaan zien. 

Hoe
De realisatie van het groendak wordt mogelijk gemaakt door de Zwolse hovenier Adriaan Mosterman. Hij draagt zorg voor een vakkundige aanleg. Zelf aanleggen van het groendak is ook een optie. Ongeveer 60% van de aanvragers kiest voor zelf aanleggen. 

Allereerst wordt er een geschikte ondergrond aangebracht op je dak. Dit bestaat uit onder andere irrigatiedoek. Aan de randen wordt split aangebracht om te zorgen dat het groendak blijft liggen en wortels niet bij het dakleer kunnen komen. Het substraat is samengesteld door Hoveniersbedrijf Jan Steenge en bestaat uit teelaarde, bokashi, bentoniet en vulkamine. De zadenmix wordt vervolgens ingezaaid op basis van jouw keuze voor een bloemenweide of een sedumdak.