Nieuwsbericht

Kulturhus De Mare dicht tijdens corona: een aderlating voor Noord Deurningen

22 mei 2020 | 2 minuten lezen

“Dat De Mare vanaf begin maart dicht is vanwege corona, dat is vooral een ramp voor de samenleving”, zegt de kersverse voorzitter Ellen Koopman van het kulturhus in Noord Deurningen. “Als je ziet wat De Mare hier de afgelopen jaren is gaan betekenen voor de samenleving, dat is echt verbindend voor de inwoners van Noord Deurningen.”

De Mare herbergt de kinderopvang van Noord Deurningen, het kulturhus heeft een gymzaal die ook om te toveren is tot theater en er zijn diverse ontmoetingsruimten. “Dat is allemaal dicht gegaan sinds corona en dan zie je eigenlijk pas hoe belangrijk de rol is van zo’n kulturhus.” In gewone tijden ontwikkelt zich zoiets onopvallend, stapje bij beetje, maar als het wegvalt zie je pas wat je mist.

Veel activiteiten
“Er was altijd wel wat te doen. Er in de loop van de tijd een volleybalclubje ontstaan, er wordt gevoetbald, voor de kinderen zijn er activiteiten, we hebben een filmhuis, ouderen doen aan koersbal, komen kaarten en hebben een koffieochtend, de mountainbikeclub start vanaf hier…” Ellen Koopman noemt zo een hele reeks activiteiten op, die er van de ene op de andere dag niet meer waren. “Dat is dus echt een ramp voor de samenleving!”

Langzaam weer open
“Sinds de basisscholen weer open zijn is hier de kinderopvang ook weer geopend. Dat is het eerste dat er weer gebeurt. In die tussentijd hebben we natuurlijk wel de vaste lasten op moeten hoesten die bij zo’n gebouw horen, terwijl daar geen inkomsten tegenover stonden. En ook de reguliere onderhoudskosten gaan door, die zijn aanmerkelijk voor De Mare die financieel op eigen benen staat en helemaal op vrijwilligers draait."

Gesprekken met gebruikers en gemeente
Er volgen binnenkort gesprekken met de gebruikers over deze tijd van stilliggen. “Die hebben niet gehuurd de afgelopen tijd. Wij hadden wél de vaste lasten. Eens kijken hoe we daar samen uit komen. Waarbij de insteek is dat we het beiden moeten overleven.” Ellen Koopman is ook wel benieuwd hoe de gemeente Dinkelland erin staat. “In de gemeente zijn er natuurlijk meer van dit soort clubhuizen en kulturhuzen. Vanuit de overheid is er wel steun geregeld voor de instellingen die personeel op de loonlijst hebben staan, maar voor zover ik weet is er nog geen enkele regeling waar wíj op kunnen terugvallen. Daar hebben we inmiddels ook contact over met de gemeente. Want wij vinden dat er voor ons kulturhus in Noord Deurningen een compensatie geregeld moet worden. Het is van groot belang voor onze gemeenschap dat alle voorzieningen behouden blijven.”

Thema's