Nieuwsbericht

Tips voor buurthuizen om kosten te besparen

19 mei 2020 | 1 minuut lezen

“Ik denk niet dat er één dorpshuis is in Nederland dat het nu in deze coronatijd goed doet. Met alles wat ik hoor concludeer ik dat er zo goed als geen aandacht is voor de sociale culturele sector.”

Alarmerende woorden, uitgesproken door voorzitter Krijn Damsma van het dorpshuis in Rossum. Bij nader inzien bleek het te gaan om Rossum Gelderland, over dorpshuis De Parel in de gemeente Maasdriel. Daar hadden ze net op 1 maart een nieuwe beheerder aangenomen, die eigenlijk alleen nog maar toegezien heeft op dat er niemand binnen komt…

We waren per ongeluk in Gelderland terecht gekomen. Het was de bedoeling het Kulturhus in Rossum Overijssel proberen te bereiken. Dat is uiteindelijk ook wel gelukt. Maar Rabo DeCoCer zit midden in plannen voor een grote verbouwing en die staan los van corona.

De maatregelen die De Parel nam zijn het vermelden waard:
- Voor de beheerder is gebruik gemaakt van de NOW-regeling.
- Met het energiebedrijf is overlegd de maandelijkse voorschotten op de energierekening naar beneden te brengen naar een redelijk nieuw bedrag. Nu alles dicht zit wordt er veel minder verbruikt.
- De Buma is akkoord gegaan met het niet betalen voor de periode dat De Parel dicht zit. Als je geen achtergrondmuziek ten gehore brengt zou het gek zijn daarvoor te betalen.
- De verzekering vindt het goed dat per 1 mei niet de jaarpremie afgetikt wordt, maar dat er voortaan per maand betaald wordt, zodat er banksaldo blijft tot in september, oktober als er langzaamaan weer activiteiten mogelijk zijn.
- De Rabobank heeft al toegezegd straks geld te willen voorschieten als de voorraden weer aangevuld moeten worden. Gezien het verleden heeft de bank vertrouwen in de toekomst.

Voel je vrij om ook andere tips toe te voegen onder dit artikel.

Thema's