Nieuwsbericht

Eerste oproep voor ZonMw-programma maatschappelijke diensttijd

Profielfoto van Tom Jannink
13 april 2018 | 1 minuut lezen

ZonMw heeft dit programma op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) opgezet om te experimenteren met het organiseren en uitvoeren van de maatschappelijke diensttijd. Met het programma wil ZonMw bevorderen dat iedere jongere de mogelijkheid krijgt om via maatschappelijke activiteiten bij te dragen aan een sterke samenleving. Daarbij krijgen jongeren ruimte, waardering en ondersteuning om zichzelf te ontplooien en talenten te ontwikkelen. En organisaties krijgen ruimte en ondersteuning in het ontwikkelen van aanvullende en nieuwe activiteiten van en met de talenten van jongeren. 

De nu geopende (en onlangs al aangekondigde) eerste oproep biedt experimenteerruimte voor organisaties binnen proeftuinen. De proeftuinen hebben een stevige omvang en bereik. Ze worden gevormd door organisaties die aantoonbaar ervaring hebben in het samen met jongeren maatschappelijke activiteiten en projecten organiseren. Of organisaties die de groep vrijwilligers met deze subsidie verbreden naar jongeren. De proeftuinen kunnen zich richten op diverse aspecten. Denk aan de opzet (o.a. omvang van de diensttijd, invulling van de diensttijd, vergoeding voor jongeren), of wervingsmethoden waarbij bijvoorbeeld ook jongeren worden bereikt die doorgaans niet eenvoudig te bereiken zijn. 

De subsidie die deze ronde aangevraagd kan worden bij ZonMw bedraagt minimaal € 100.000 en maximaal € 1.000.000 per subsidieaanvraag. De looptijd van een gehonoreerd project is maximaal achttien maanden. Deze oproep is uitsluitend bedoeld voor projecten met een landelijk, regionaal of grootstedelijk bereik. Het project kent daarom een bredere toepassing. Dat betekent dat eigenstandige, kleinschalige activiteiten niet voor subsidie in aanmerking komen. 

Aanvragen kunnen tot en met 22 mei 2018 (12:00 uur) worden ingediend door één of meerdere organisaties zonder winstoogmerk die een maatschappelijk doel nastreven en waarbinnen aantoonbaar expertise aanwezig is op het gebied van het werven, het matchen, het bieden van een passend aanbod en het begeleiden van jongeren. Organisaties met winstoogmerk zijn uitgesloten van het aanvragen van subsidie, maar mogen wel deel uitmaken van de proeftuin, mits zij hiermee geen economisch gewin nastreven. 

De deadline voor het aanmelden van een aanvraag is overigens 1 mei 2018 (12:00 uur). In het kader van het aanmelden moet een e-mail worden gestuurd naar amd@zonmw.nl met een korte beschrijving wat het plan van aanpak behelst en wie daarbij betrokken zijn. Zonder deze aanmeldingsmail, wordt een latere aanvraag niet in behandeling genomen.