Start een succesvolle crowdfunding - volg 14 mei de online workshop
Op woensdagavond 14 mei geeft Else van Voor je Buurt kosteloos een online workshop crowdfunding en campagne voeren. Meld je aan en lees hieronder de 8 stappen naar een succesvolle crowdfundingscampagne.
Waar begin ik? Wat als het niks wordt? Is dit geen bedelen? Als je een crowdfundingcampagne wilt starten, kunnen al die vragen je enorm aanvliegen. Else Hazeleger, eerste aanspreekpunt voor initiatieven bij Samen voor Elkaar, kent de spanning die bij de start van crowdfunding hoort. Volg haar 8 gouden aanwijzingen en het loopt gesmeerd!

1. Doe het niet alleen!
Betrek meer mensen bij je initiatief. Dat is gezelliger, en een paar mensen weten meer dan één. Dus ga op zoek naar die netwerker, creatieveling, financiële kanjer of inspirerende verbinder. Als team sta je sterker, sleep je elkaar erdoor en met meer mensen heb je automatisch ook meer supporters. En hey, samen proosten als het lukt, is toch ook veel leuker?
2. Stel een realistisch doel
Je doel niet halen (en mensen terugbetalen), dat is natuurlijk niet wat je wilt. Leg de lat dus niet te hoog. Kijk eerlijk naar welk bedrag je minimaal nodig hebt en wat haalbaar is als je kijkt naar je team, jullie netwerk en hoeveel draagvlak je hebt voor je initiatief. Dat blijft lastig. Maar je kan beter meer ophalen dan je streefbedrag en dan blij delen welke dromen je nu nog extra kunt waarmaken, dan voor niks alle moeite doen.
3. Vertel een positief verhaal
Nee, crowdfunden is geen bedelen. Je komt niet alleen om geld vragen, je vraagt mensen om met je mee te doen en samen iets moois tot stand te brengen. En je hebt ook wat te bieden! Als je het zo brengt, is het veel positiever en je donateurs voelen zich een beetje mede-eigenaar. Misschien willen mensen wel vrijwilliger worden, letterlijk meebouwen, materiaal brengen of wat anders doen. Heb je meteen het begin van een mooie community rondom jouw initiatief
4. De wereld in!
Nu wordt het tijd om jouw initiatief de wereld in te slingeren. Spannend! Maar je hoeft het niet alleen te doen. Vervangen door: Via het platform Initiatieven Samen voor Elkaar ontvang je gratis persoonlijke begeleiding en advies. Je vindt hier ook inspirerende voorbeelden. Wees concreet en enthousiast over wat je initiatief is en waarom je een campagne start. En wees duidelijk over wat je wilt bereiken en vertel daarbij vooral waarom dat zo belangrijk en leuk is! Else en haar collega’s kijken graag mee. Voeg aan je verhaal persoonlijke, aansprekende foto’s toe. Dus ga je een gedateerde speeltuin opknappen, laat dan spelende kinderen zien in plaats van een bestuur achter een tafel.
5. Knal, maar knal met mate
De periode waarin het moet gebeuren is tussen de vier en acht weken lang. Knallen! Maar verschiet niet al je kruit in de eerste weken. Begin met je warme netwerk: familie, vrienden, collega’s. Zij willen vast wel wat doneren omdat ze het jou gunnen. Staat er al mooi wat op de teller voor je verder gaat. Dat heeft een sneeuwbal-effect: als mensen die je minder goed kennen zien dat het al lekker opschiet, doneren ze sneller dan wanneer alleen je moeder een tientje heeft overgemaakt. Zet lokale media ook pas in zodra er al een leuk bedrag op de teller staat.
6. Nu weten we het wel….
Jouw verhaal komt onderaan de streep steeds op hetzelfde neer. Je wilt dat mensen iets voor je initiatief gaan doen omdat ze zich betrokken voelen. Maar als je dat wekelijks herhaalt, wordt het vervelend. Dus varieer in je communicatie. Plaats bijvoorbeeld een berichtje op socials over mensen die materiaal kwamen brengen, dat je al op de helft bent of dat de eerste muur geverfd is. Laat mensen zien die betrokken zijn, als hun buren/vrienden/familie een bekende zien, komma willen ze vaak ook meedoen. Bedenk ook offline acties, van sponsorloop tot rommelmarkt. Else zag bijvoorbeeld al een sexy scheurkalender langskomen van een creatieve werkplaats, en een Minute of Fame op het podium bij de Vriezenveense Revue Met die gekkigheid krijg je enthousiaste reacties bij je donateurs en misschien wel pers aan de deur! Maar misschien wil iemand uit je team ook wel stamppot koken of een muurschildering maken. Maak een campagne die past bij je initiatief en de doelgroep.
7. Ja hoor, een dip…
Loopt de teller in het begin lekker op, stokt het ineens na een paar weken. Geen paniek, hoort erbij. Zorg dat je voor dat dooie punt nog een leuke actie in je achterzak hebt. Dat geeft een boost aan de teller maar ook aan je eigen moreel. En wist je dat bijna alle crowdfundingcampagnes aan het eind juist nog even een sprintje maken? Hou vol!
8. Vier je succes
Gehaald! Tijd om het resultaat te vieren. Betrek je donateurs door ze op de hoogte te brengen, je beloofde tegenprestaties snel in te lossen en ze natuurlijk vooral te bedanken. Zonder hen had je dit nooit bereikt, en je hebt deze community nu ook hard nodig om jouw idee te realiseren.
Enthousiast geworden en ook een crowdfunding starten? Meld jouw initiatief dan aan op Initiatieven Samen voor Elkaar of stuur een e-mail naar info@initiatievensamenvoorelkaar.nl.
Op woensdagavond 14 mei 2025 geeft Else ook gratis een online workshop crowdfunding en campagne voeren. Meld je snel aan via deze link https://initiatievensamenvoore...nl/pages/agenda