Nieuwsbericht

Eerste hulp bij toffe groene ideeën

Heb jij een tof groen idee voor jouw wijk, je school of de plek waar je werkt? Maar geen idee waar en hoe je moet beginnen? Grijp je kans en maak een afspraak voor een gratis spreekuur stadsnatuur op 3 februari

Profielfoto van Esther van Dijk
11 januari 2023 | 2 minuten lezen

Fantaseer je wel eens over geveltuintjes in de straat? Een mooi groen schoolplein? Een doepark of voedselbos voor de hele wijk of bij je werk? Natuur voor Elkaar wil zulke groene ideeën graag tot bloei laten komen, en daarom leggen groen-experts Marieke de Keijzer en Elahe Tahmasbinotarki van Provincie Overijssel in Ommen aan in het kader van de Groene Karavaan: ‘Soms hebben mensen een gaaf idee maar moeten ze net even een hobbel over om verder te kunnen. Bijvoorbeeld omdat ze kennis en kunde missen of niet weten bij wie ze terecht moeten. Dan willen ze wel wat doen voor groen en natuur maar hoe dan? Op dit spreekuur denken we graag mee, zodat deze mensen daarna verder kunnen met hun project’.

Natuurateliers
Marieke begeleidde voor Natuur voor Elkaar al eerder Natuur Ateliers, creatieve sessies waarbij mensen met een groen initiatief en experts samen over dat plan praten. ‘De mensen met het mooie groene idee hoeven dan niet iedereen apart af en in zo’n sessie kan je meteen op elkaar reageren. Zo hebben we onder andere al een flinke impuls gegeven aan beleeftuinen bij een GGZ-instelling, een groenvisie voor een dorp en het vergroenen van een bedrijventerrein’.

Omdat die Natuur Ateliers de groene initiatieven zo’n mooie duw in de rug geven, ontstond het idee om in een spreekuur stadsnatuur ook hulp te bieden aan mensen met een concreet groen plan. ‘Aan het eind van het spreekuur heb je een grove schets en een actieplan met tips en trucs zodat je ermee verder kunt’.

Marieke merkt dat dit 1 op 1 advies enorm enthousiasme losmaakt. ‘We zitten daar echt met pennen en een schetsrol om het idee concreet te maken. We kunnen het ook hebben over hoe je meer mensen bij je plan kunt betrekken en welke instanties je kunt benaderen. Of hoe je jouw idee goed uitdraagt naar bijvoorbeeld je buren of werkgever. Wij zijn reuze benieuwd met welke mooie groene plannen mensen rondlopen. Als er veel belangstelling is, willen we dit vaker doen’.

Aanmelden
Kan jij wel wat hulp gebruiken om jouw groene droom waar te maken? Geef je dan op voor het gratis spreekuur bij m.d.keijzer@overijssel.nl
Het spreekuur is op vrijdag 3 februari van 10:00 tot 16:00. We verdelen de dag in blokken van een (half) uur. Na aanmelding ontvang je een mail vanuit Natuur voor Elkaar met een tijdstip voor het adviesuur. Een (half) uur is kort. We raden de deelnemers aan om hun vraag zo concreet mogelijk te maken.

Het groene spreekuur is onderdeel van De Groene Karavaan, die door het Vechtdal trekt met heel veel groene activiteiten. Je vindt ze allemaal hier :www.natuurvoorelkaar.nl/degroenekaravaan