Nieuwsbericht

Buurt rond Volkspark Enschede zorgt voor beweeglocatie

21 november 2019 | 2 minuten lezen

foto: Nijha bv

Hans Frielink is woonachtig in de nabije omgeving van het bekende Volkspark in Enschede. Bij zijn in België woonachtige zoon zag hij een fraaie outdoor fitness locatie waar hij regelmatig gebruik van maakte als hij daar op bezoek was. “En toen dacht ik, waarom zou dit niet in Enschede kunnen?” Frielink trok de stoute schoenen aan als betrokken inwoner en ging op onderzoek uit. En met succes. Het burgerinitiatief leidde afgelopen mei tot de opening van een prachtig outdoor fitness / calisthenics locatie in Volkspark Enschede. Lees hoe initiatiefnemer Hans Frielink dit voor elkaar kreeg.

Draagvlak
“Omwonenden van het Volkspark zijn zeer betrokken bij het park. Er wonen rondom het park met name ouderen en studenten. Ik was er eigenlijk wel van overtuigd dat er behoefte was aan een plek om te sporten en bewegen in het park, want je ziet al veel wandelaars en hardlopers in het park. Ik heb toen contact gezocht met de Volksparkcommissie die het beheer doet van het park en vanaf dat moment is het balletje gaan rollen.”


Ondersteuning uit de buurt
Eerst moest Frielink meer draagvlak krijgen om aan te tonen dat het geen ‘one-man-show’ was. “Dat was eerlijk gezegd niet zo moeilijk. We hadden inmiddels een groepje enthousiastelingen bij elkaar en die haalden zo 250 tot 300 handtekeningen op van omwonenden die het initiatief van harte ondersteunden. Maar de financiering was een lastiger verhaal als burger die een initiatief neemt. Gelukkig kreeg ik daarbij hulp van een aantal mensen die ook enthousiast waren over dit idee en vanuit hun werk de juiste ingangen hiervoor wisten.” O.a. Alifa, Sportaal (sportbedrijf van Enschede) en de gemeente Enschede hielpen Frielink verder op weg waardoor er een mooie samenwerking tussen omwonenden en (semi) overheid ontstond. 

De wind mee
Soms moet je ook een beetje geluk hebben bij een burgerinitiatief. “Toevalligerwijs ging de sportschool Voel Je Fit verhuizen naar de rand van het Volkspark en de eigenares Belinda Wijksma was meteen enthousiast over het idee om een outdoor fitness of calisthenics locatie te creëren. Met dat draagvlak vanuit allerlei kanten was het financiele plaatje met subsidies en sponsors ook een stuk makkelijker te realiseren en in mei van dit jaar konden we het outdoor fitness park openen.”

Trots
“Ik loop regelmatig zelf door het Volkspark en dan ben ik best wel een beetje trots als ik daar jong en oud zie sporten op de nieuw beweeglocatie. Ook zie ik hardlopers die de toestellen als warming-up gebruiken of tussen hun rondje hardlopen door. En ook de sportschool maakt er gebruik van door er buitenlessen te geven. Ouderen zouden er nog iets meer gebruik van mogen maken. Maar het is nu al fijn om te zien dat een burgerinitiatief heeft geleid tot een succesvolle beweeglocatie in ons prachtig park."

Hobbels
Op de vraag of Frielink ook tegen knelpunten is aangelopen tijdens het realiseren van dit initiatief: “Nee, eigenlijk niet zo. Ja, nu ik er over nadenk misschien ook wel. Want als zo’n traject 3 jaar duurt dan zijn er natuurlijk wel momenten dat je denkt, ik weet niet of dit goed komt. Hoe we op dit soort momenten hebben doorgezet? Door enthousiast te blijven en te blijven praten met elkaar. Even elkaar weer moed inpraten en weer verder gaan. En dat helpt, kijk maar naar ons prachtige eindresultaat. Niet zomaar opgeven is mijn tip aan andere initiatiefnemers in Overijssel."

Meer weten?
Wil je meer weten hoe ze in Enschede dit prachtige calistihenics / outdoor fitness park met actieve inwoners voor elkaar kregen? En welke subsidies en sponsors ze vonden? Reageer hier onder het artikel en de betrokkenen nemen contact met je op. 

Bekijk video van het nieuwe Outdoor Fitness / Calisthenics Park in Volkspark Enschede

Vraag & AntwoordThema's