Nieuwsbericht

Nieuwe smokkelbeleving door betrokken bewoners

Profielfoto van Jarno Vedders
25 oktober 2019 | 2 minuten lezen

Overdinkel is van oudsher hét Smokkeldorp van Nederland. In tijden van oorlog werden hier veel goederen over de Duits-Nederlandse grens over en weer gesmokkeld. Inwoners van dit mooie plaatsje aan de grens, zijn hier trots op en wilden deze ‘smokkelidentiteit’ nog meer gaan uitdragen. Samen stoken ze de handen uit de mouwen. Hans Fij is voorzitter van de stichting D’r Oet: “Onder aanvoering van gedreven en actieve burgers zijn we gaan brainstormen hoe we ons als klein dorp met het thema smokkelen meer op de kaart konden zetten.”

Elektrokar
Smokkelen is een onderwerp dat alle leeftijden aanspreekt, maar zeker ook ouderen. “We wilden het smokkelverhaal van Overdinkel meer uitdragen. Het was Ellen Bijkerk die met het idee kwam van een zogenaamde Elektrokar. Met deze manier van vervoer speel je in op deze doelgroep die niet altijd meer goed ter been is maar zo wel het smokkelen zoals dat ooit plaatsvond optimaal kan ervaren. Ook voor mensen met een beperking biedt je met zo’n kar een mogelijkheid kennis te maken met smokkelen."

Kansen zien
Stichting D’r Oet, bestaande uit vrijwilligers uit Overdinkel stortte zich op de mogelijkheden van een elektrokar. “We zijn gaan kijken naar de verschillende mogelijkheden van zo’n kar,” vertelt Fij. “Ook zijn we de subsidiemogelijkheden gaan onderzoeken. Daar bleken mooie kansen te liggen. Ook zijn we arrangementen gaan bedenken. Bijvoorbeeld met een gids en chauffeur maar soms ook in combinatie met eten en drinken. Ook zijn we gaan inventariseren op welke manier we de elektrokar nog meer konden inzetten. We hebben samenwerking gezocht met onder andere zorginstanties in en rondom Overdinkel en de kinderopvang. Kansen genoeg als je breed kijkt."

Samen krijg je het van de grond
Na een aantal testritten is dit voorjaar de Smokkelroute Elektrokar echt gaan rijden. “En zowel toeristen als inwoners uit deze regio ontvangen het met open armen”, weet Fij. “Er wordt veelvuldig gebruik van gemaakt en mensen komen allemaal enthousiast weer terug van de smokkelroute. Wij zijn er wel trots op dat we met inwoners dit initiatief van de grond hebben gekregen en dat we hier fijne ondersteuning hebben gehad vanuit de overheid, zoals de gemeente Losser. Ook de samenwerking met lokale bouwondernemers vond ik erg mooi. Zij hebben het onderkomen van de elektrokar geregeld. Zo zet iedereen zich in om Overdinkel leefbaar te houden en op de kaart te zetten.”

smokkelroute elektrokar

Niet loslaten
Liepen de initiatiefnemers ook tegen hobbels aan? “Eigenlijk liep het allemaal zeer voorspoedig, al kost het aanschrijven van fondsen en subsidies veel tijd en energie. Ik ben in het verleden ook betrokken geweest bij de Dorpsraad Overdinkel, ook een burgerinitiatief, dus ik weet waar je soms tegenaan kunt lopen bij initiatieven. Maar mijn tip is: samen de schouders eronder en je erin vastbijten en niet weer loslaten. Op die manier hebben we uiteindelijk zaken voor elkaar gekregen, zoals het zo gewenste Kulturhus.”

Meer weten?
Wil je meer weten over de Smokkelroute met de elektrokar? Kijk dan op deze pagina over Smokkelroute Elektrokar . Wil je weten hoe de inwoners van Overdinkel dit project hebben aangepakt en welke tips ze nog meer hebben voor andere burgerprojecten of wil je contact met de betrokkenen? Laat dan je reactie achter hieronder.