Nieuwsbericht

Initiatief kinderen leidt tot succesvol BinnensteBuitenbos

2 oktober 2019 | 1 minuut lezen

Het BinnensteBuitenBos is een natuurlijk speelerf midden in Diepenheim. Het mooie aan dit project is dat kinderen de initiatiefnemers waren en daarbij hulp kregen van volwassenen. Met als gevolg een vruchtbare samenwerking en een prachtig eindresultaat: een groene speeloase midden in Diepenheim. Op dit platform is er aandacht voor lopende burgerinitatieven maar ook initiatieven die al een tijdje lopen en een succes zijn. Het BinnensteBuitenBos in Diepenheim werd in 2012 geopend en is niet meer weg te denken uit Diepenheim. 

"Als ‘zomaar een kinderidee’ op waarde wordt geschat, wordt kinderen een kans geboden hun eigen buurt te ‘maken’. Een levendige buurt, een sociale buurt," aldus betrokkenen van het project BinnensteBuitenbos Diepenheim
 

Wat is het BinnensteBuitenBos?
Het BinnensteBuitenBos is een ‘speeloase’ in de bebouwde omgeving waar kinderen op een natuurlijke en creatieve manier kunnen spelen. Ook is er ruimte voor ontmoeting voor andere doelgroepen. Uniek aan dit project is dat het is opgezet door kinderen. En je ziet dat als kinderen de ruimte krijgen om te ontwikkelen 

Cultuur- en natuurerf
De opzet van het BinnensteBuitenBos is die van een hedendaags zelfvoorzienend en multifunctioneel cutuur- en natuurerf. Er is water, een vuurplek, een onderkomen, eetbaar en bruikbaar groen, net zoals op een authentiek boerenerf het geval was. Met de beplanting kan b.v. op de vuurplek soep worden gemaakt en wol worden geverfd, kleine wondjes worden behandeld en nog veel meer. Oudere mensen weten het nog, de jongeren mogen het weten dat alles wat je nodig hebt in de natuur te vinden is. 

Van burgerinitiatief naar stichting
Om het BinnensteBuitenBos structureel op de lange termijn aandacht te blijven geven is het van een burgerinitiatief een stichting geworden. De stichting houdt zich bezig met het doorontwerpen, in stand houden en het stimuleren van de multifunctionele natuurplek zodat het tot in lengte der jaren gebruikt wordt door de inwoners van Diepenheim. 

Meer weten?
Kijk op www.binnenstebuitenbos.nl  of stel je vragen hieronder bij "reactie" . Wil je zelf aan de slag met kinderparticipatie? Check dan bij vraag & antwoord hoe je dit zou kunnen aanpakken. 

Bron: ASK Overijssel
NieuwsThema's