Nieuwsbericht

Aanbevelingen voor Kampen All Inclusive en Zwolle Genereuze Stad: meer coördinatie, meer budget, meer samenwerken

Buro Zeggingskracht heeft in opdracht van Kampen Partners en met steun van de Provincie Overijssel een verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden om meer te doen met inclusie in Kampen en in Zwolle. Op basis van een aantal interviews met betrokkenen leverde dit de volgende conclusies en aanbevelingen op:

Profielfoto van Roeland Tameling
20 januari 2022 | 1 minuut lezen
  1. Dat inclusie een zaak is voor iedereen, betekent niet dat het inclusieproces geen coördinatie nodig heeft. In Zwolle is hiervoor een betaald medewerker structureel beschikbaar, in Kampen niet. Advies: investeer in coördinatie. Met coördinatie is er meer resultaat en een grotere positieve maatschappelijke en economische impact te maken.
  2. Inclusie is een veelomvattend begrip dat vanuit verschillende kanten benaderd kan worden. Die breedte biedt de samenleving en de gemeenten kansen voor een integrale kijk en aanpak. Maar kan ook zorgen voor gebrek aan focus en verwarring (o.a. over rollen en taken). Het is belangrijk te benoemen welke benadering er gekozen wordt op welk moment. Hierin kan het helpen om het inclusieproces te coördineren én ondersteuning te bieden hierin aan betrokken partijen.
  3. De beschikbare (financiële) middelen zijn zowel in Zwolle als in Kampen beperkt, zowel in doorlooptijd als in omvang. En de impact daardoor ook. Meer structurele investeringen leveren naar verwachting dan ook meer rendement op.
  4. Zowel in Zwolle als in Kampen is er behoefte aan meer regionale samenwerking, uitwisseling van kennis en gezamenlijke projecten. Door gebrek aan capaciteit wordt hieraan in de praktijk (te) weinig invulling aan gegeven.
  5. Niet alleen de betrokken partijen in Kampen en Zwolle hebben baat bij het leren van de succesfactoren en faalfactoren van beide aanpakken en bij de bundeling van krachten en expertise. Gemeenten en belangengroepen binnen heel Overijssel hebben daar baat bij om hun eigen aanpak te bepalen. Daarom adviseren we om niet alleen het proces nader te monitoren, maar ook een stap te zetten naar een regionaal of provinciaal platform/netwerk.

Met deze uitkomsten gaan Kampen Partners en andere partijen de komende tijd aan de slag. Meer weten? Bel of mail Roeland Tameling via 06-17453490 / r.tameling@kampenpartners.nl