Nieuwsbericht

Ontmoetingsplekken weer voor iedereen open | Update coronamaatregelen

De versoepelingen die op 15 januari zijn ingegaan geven buurthuizen en andere ontmoetingsplekken weer meer ruimte om activiteiten te organiseren. Heel langzaam wordt het buurthuisweer een beetje het huis van de buurt. LSA Bewoners heeft de belangrijkste aanvullingen op de handreiking van 19 december voor je op een rijtje gezet.

17 januari 2022 | 2 minuten lezen

De versoepelingen die op 15 januari zijn ingegaan geven buurthuizen en andere ontmoetingsplekken weer meer ruimte om activiteiten te organiseren. Heel langzaam wordt het buurthuisweer een beetje het huis van de buurt. Buurthuizen mogen weer open voor iedereen, niet alleen maar voor kwetsbare doelgroepen. Kijk per activiteit of deze fysiek en ook op dit moment moet plaatsvinden. De basisregels blijven natuurlijk ook van kracht.  LSA Bewoners heeft de belangrijkste aanvullingen op de handreiking van 19 december voor je op een rijtje gezet.

Aanvullingen per 15 januari:

  • Kunst en cultuurvoorzieningen kunnen binnen en buiten weer doorgang vinden zonder publiek. Hiervoor geldt geen eindtijd en geen maximale groepsgrootte. Wel blijft de 1,5 meter regel van kracht. De buurthuizen zijn weer open voor iedereen. Dat betekent dat lessen en repetities weer door kunnen gaan.  Het dragen van een mondkapje is verplicht en mag alleen af bij het zingen of spelen. Bij verplaatsen door het gebouw en ook als je zit moet je een mondkapje ophouden.  Ook is voor iedereen ouder dan 18 jaar een coronatoegangsbewijs verplicht.  (Kijk voor meer informatie ook op: Corona en zingen, toneelspelen, dansen, muziek maken en acteren | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl)
  • Binnen- en buitensport locaties zijn weer open voor alle leeftijden. Hiervoor geldt geen eindtijd en geen maximale groepsgrootte. De douches en de kleedkamers mogen open.  Wedstrijden mogen alleen onderling in clubverband én zonder publiek worden gehouden. Als je door het sporten geen 1,5 meter afstand kunt houden is dat geen probleem. Het dragen van een mondkapje is verplicht en mag alleen af bij het daadwerkelijk sporten. Bij verplaatsen door het gebouw en ook als je zit moet je een mondkapje ophouden. Ook is voor iedereen ouder dan 18 jaar een coronatoegangsbewijs verplicht. Vrijwilligers van de club hoeven geen coronatoegangsbewijs te laten zien, maar moeten weg als hun taak erop zit. De sportkantine mag alleen open voor afhaal. Komt er een bezoeker voor het afhalen dan hoeft hij daarvoor niet zijn coronatoegangsbewijs te laten zien.  (Kijk voor meer informatie ook op: Corona en sport | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl).
  • De eventuele horecafunctie van buurthuizen blijft gesloten.
  • Alle grote bijeenkomsten die gezien kunnen worden als een evenement (binnen en buiten) mogen nog niet.  Wanneer is er sprake van een evenement? De uiteindelijke beslissing is aan jouw gemeente. In ieder geval worden festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden, vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) gezien als activiteiten waar een CTB noodzakelijk is. Dat geldt dus ook voor besloten feesten of een buurtfeest. Deze mogen op basis van de geldende regels niet plaatsvinden.

De basisregels die voor iedereen blijven gelden:

  • Was vaak en goed uw handen.
  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Blijf thuis bij klachten en laat u direct testen bij de GGD  of doe een zelftest. Ook als u al gevaccineerd bent.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht.

Meer tips over de basisregels vind je  hier

NieuwsVraag & AntwoordTools