Nieuwsbericht

GROEN VERBINDEND KNOOPPUNT ZEVENSPRONG STADSHAGEN

Profielfoto van Ruud Elshof
9 juli 2021 | 5 minuten lezen

Provinciale subsidie Sport en spel in openbare ruimte.

Basisschool heeft subsidie aangevraagd en verkregen voor sport, bewegen en ontmoeten in openbare ruimte Groen Verbindend Knooppunt.

 

Project zaaknummer: 5807203

 

 

Inleiding

Vanaf 2018 heeft de 7Sprong de keuze gemaakt om het plein en haar omgeving te betrekken bij de vergroening van het schoolplein. De achterliggende gedachte is dat de kinderen naar buiten moeten om meer te bewegen. Als eerste lag de keus in het realiseren van een buiten lokaal en een waterloop. Nadat dit was gerealiseerd zijn er in het kader van de gevolgen van klimaatverandering en dus hittestress de afgelopen jaren 8 extra bomen op het plein geplaatst. De natuur moet nu voor de nodige schaduw zorgen.

 

Aanleiding

Het is medio november 2019 wanneer de Provincie Overijssel, om Sport en Spel activiteiten in de openbare ruimte te stimuleren, 25.000.- euro beschikbaar stelt. Met dit initiatief van de Provincie kon de Zevensprong haar idee , het overbloesen van plein naar grasveld, verder gestalte geven. Het initiatief van de Zevensprong ( door wijkbeheer gemarkeerd als: Groen Verbindend Knooppunt, vindt haar oorsprong vanuit de gedachten (zoals eerder aangegeven) dat kinderen meer buiten moeten spelen. Vervolgens om de bewoners van Stadshagen, jong en oud, meer bij de school te betrekken en hen in de gelegenheid te stellen om na schooltijd gebruik te maken van plein en veld.

De activiteiten waarvoor subsidie is verkregen zijn tot tevredenheid uitgevoerd. In September waren de stappalen in eerste instantie geschrapt, maar we hebben ze bij nader inzien toch kunnen realiseren. Door het open karakter van het plein en het plaatsen van de behendigheid toestellen op de aangelegde speelheuvels wordt het ook steeds meer aantrekkelijk voor de opgroeiende jeugd die doorgaans hun chill onderkomen bij LevelZ vinden maar nu ook deze extra toevoeging voor de wijk ontdekken.

Zoals ook op een foto is te zien worden de verschillende speelobjecten ook de volwassenen gebruikt om de conditie op pijl te houden.  In de avonduren heerst er een relaxte sfeer op het plein. Als de school zorgt voor lege prullenbakken dan is de ervaring dat er weinig tot geen zwerfafval op het plein achter blijft. Kortom een situatie die de zevensprong voor ogen heeft.

Binnen niet al te lange termijn wordt er door afdeling groen van wijkbeheer Stadshagen bloemen kijktuinen aangelegd. Omdat er regelmatig met ouderen wordt gewandeld zullen de medewerkers van het Zonnehuis dit project ook weten te vinden. Daarnaast is er intensief contact geweest om vitale op zichzelf wonende ouderen die dreigen te vereenzamen in contact te brengen met de leerlingen van de school. Deze ouderen zijn als geen ander in staat bij te dragen aan kennis overdracht. Het project kan worden uitgerold, maar Corana schuift het initiatief op de lange baan.

Een bijzonder goede ontwikkeling en een welkome toevoeging in de wijk is de “kids beweegroute” waar de Zevensprong bij betrokken is. Dit educatieve project/traject loopt langs het Groen Verbindend Knooppunt. Omdat de mooie buiten ontwikkeling van de Zevesprong niet onopgemerkt blijft, zijn de bezoekers van de Stadshoeve al snel op de hoogte van de extra speelmogelijkheden voor kinderen. Hier wordt dan ook dankbaar gebruik van wordt gemaakt.

Natuurlijk heeft de Zevensprong al een tijd terug het initiatief opgepakt om sport meer in het onderwijs te betrekken. Van kleuters tot aan groep 8 worden door diverse sport en spel activiteiten aangezet om meer te bewegen en bij voorkeur meer buiten te zijn. De aangewezen partner is dan ook Sportservice Zwolle. Een organisatie die naar alle tevredenheid acteert. Kortom is de Zevensprong op de goede weg om “Het Groen Verbindend knooppunt” handen en voeten te geven.

 

Keuze

Naar aanleiding van een enquête uitkomst werd actie ondernomen.

Na de goedkeuring van onze aanvraag is er voortvarend aan de uitvoering gewerkt. Door het uitzetten van een enquête onder leerlingen/leerkrachten, ouders van school en de bewoners werd betrokkenheid gestimuleerd.

- 119 buurtbewoners hebben gereageerd en 22 ouders/kinderen van De Zevensprong (goed mogelijk dat natuurlijk een deel van de buurtbewoners ook ouders/kinderen van De Zevensprong betreffen).

- Van de 119 buurtbewoners heeft 71% de voorkeur voor speeltoestel Os (en dus 29% voor toestel Wolf) en 75% de voorkeur voor behendigheidstoestel Korenwolf (en 20% voor Hermelijn en 5% voor Hazelmuis).

- Dit beeld komt overeen met de wensen van de 22 ouders/kinderen van De Zevensprong waarbij 82% de voorkeur heeft voor speeltoestel Os (en dus 8% voor toestel Wolf) en 73% de voorkeur heeft voor behendigheidstoestel Korenwolf (en27%

voor Hermelijn en 0% voor Hazelmuis.)                                                          

 Os Natuurlijk spelen met KloekKorenwolf  Korenwolf - Houtplezier.nl

 

De Zevensprong is echter nog niet uit ontwikkeld. In overleg met de OR wordt er voor de aller jongsten nog de bosmuis aangeschaft, moet er nog meer beton van het plein waar groen voor teug moet komen en denken we na over een verkeersplein. Een stevige uitdaging om dit de komende jaren te realiseren.

Hoe het was

De fietsenstalling (voorheen op het schoolplein) heeft een andere plek gekregen waardoor er meer ruimte op het plein ter beschikking kwam voor het uitvoeren van de nieuwe situatie. In Februari wordt er begonnen met het vormen van de speelheuvels waar de beweegtoestellen op komen te staan.

Een deel van het plein wordt ontdaan van de betonnen tegels. Ook worden de betonnen palissaden die het plein scheiden van de openbare ruimte verwijdert.

                                                     

Dan volgt een periode van stagnatie door Corana en het slechte voorjaars weer. Nadat het weer opknapte en de regels werden versoepelt kon de speelheuvel worden afgerond. Inmiddels is het gras ingezaaid en blijven de hekken voorlopig nog staan. 

                                  

 

En dan……………hekken weg en spelen maar.

              

Note: In verband met de privacy wetgeving staan er geen kinderen op de foto’s.

Dinsdag 22 juni 2021

Profielfoto van Samen Voor Elkaar
23 juli 2021
Profielfoto van Samen Voor Elkaar
23 juli 2021

Mooi om jullie artikel te lezen over de groene verbinding in Stadshagen, Zwolle. Helaas is het niet mogelijk om foto's te plaatsen in het artikel op deze wijze. Handiger is om onderaan het artikel een link te plaatsen naar foto's op een andere site