Nieuwsbericht

Overijsselse vechtsportclubs op dreef

Profielfoto van Arien Bosch
5 juli 2021 | 1 minuut lezen

Via het programma ‘Vitale open vechtsportclubs’ werkt het NIVM (Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij) in opdracht van de provincie Overijssel al bijna een jaar aan het ondersteunen van veertien vechtsportclubs. Het gaat om verenigingen die zowel in Overijsselse dorpen als in steden actief zijn. Zij bieden een uiteenlopend aanbod van vechtsporten aan en hebben allen maatschappelijke ambities.

Ondersteuning en kennisdeling
Er wordt ingezet op het vergroten van de pedagogische bagage van betrokken trainers en op kennisdeling tussen de clubs onderling. Door de coronacrisis hadden ook deze vechtsportverenigingen te maken met beperkende maatregelen. Via het programma zijn veertien de clubs met elkaar in contact gebracht en is gekeken naar wat er speelt en wat voor oplossingen er mogelijk zijn.

Professionalisering
Overstijgend doel van het programma is om de deelnemende organisaties te begeleiden naar ‘vitale en open clubs’.  Hiermee bedoelen we dat deze clubs een veilige en verantwoorde sportomgeving kunnen garanderen evenals een pedagogisch sportklimaat, passend aanbod in huis hebben voor uiteenlopende doelgroepen en partner kunnen zijn van andere organisaties in het sociale domein. Naast professionele ondersteuning nemen er ook vier clubs deel aan het landelijke project ‘Vuist tegen discriminatie’. Verder gaan zes sportclubs dit najaar de verdieping in en wordt er in twee gemeenten de ‘Interventie Respons’ uitgerold.

Keurmerk
Bij de ondersteuning en verdere professionalisering van de veertien clubs worden onder andere de criteria van het label ‘Veilig en Verantwoord Vechtsporten’ gebruikt en het Keurmerk ‘Vechtsportautoriteit’. Op die manier zijn de resultaten en het niveau ook meetbaar.