Nieuwsbericht

Renée Nieuwenstein bij Kiek An: POST! Er is Post, hoe fijn is dat!

Profielfoto van Harrie Kiekebosch
11 december 2020 | 2 minuten lezen



Voor oudere mensen is de digitale wereld niet per se een redmiddel tegen eenzaamheid. Als je niet mee kunt komen op die digitale snelweg is de kans op eenzaamheid eerder groter. Het bracht Renée Nieuwenstein op het idee die aloude brief weer van stal te halen. Post!

Renée was te gast in een uitzending van Kiek An, kijk hier het interview met haar.

Dat Renée Nieuwenstein eenzaamheid onder ouderen te lijf wil gaan met het schrijven van brieven is zo gek niet, als je bedenkt dat ze de stichting Schrijf je Blij oprichtte. “Want ik word inderdaad blij als ik schrijf. Maar ook als ik post ontvang,” legt ze de basisgedachte achter Post! Uit. “Mensen die niet goed zijn met de computer hebben – al helemaal in deze coronatijd – steeds minder contact met de buitenwereld. Want aan de ene kant gaat communicatie steeds vaker digitaal. Aan de andere kant verdwijnt die oude manier van brieven schrijven en ansichtkaarten sturen. Met Post! blazen we dat weer nieuw leven in. 65+’es kunnen zich aanmelden. Wij gaan dan op zoek naar een schrijfpartner, op basis van wat ze bij aanmelden ingevuld hadden aan interesses en dergelijke.” 

Vriendschappen
Renée Nieuwenstein vertelt er nadrukkelijk bij dat Post! niet bedoeld is als een soort van dating-programma. “Er komen zeker wel goede vriendschappen uit voort, maar daar is het allemaal niet om te doen. Je moet bijvoorbeeld meer denken aan twee oudere mevrouwen die het fijn vinden om over het oude Zwolle te praten. Die schrijven honderd uit naar elkaar, hebben ze me teruggeven. Of twee mannen die over voetbal met elkaar schrijven.

Luisterlijn
Het idee voor Post! ontstond bij Renée als vrijwilligster bij de ‘luisterlijn’ speciaal voor mensen die om elke reden dan ook hun verhaal kwijt willen “Ik schrik eigenlijk van de eenzaamheid die er achter schuil gaat. Er was iemand die aangaf dat hij kleding bij de Wehkamp bestelde, alleen maar omdat hij dan met de telefoniste kon bellen voor hoe hij het terug kon sturen. Dat was zijn manier om nog met mensen in contact te zijn…” Post! bestond al voordat corona uitbrak “maar ik kan wel zeggen dat dat virus voor een enorme vlucht gezorgd heeft. Mensen zitten nog meer achter de voordeur en ook de bezoekjes die ze nog wél kregen zijn vaak weggevallen.”

Rode draad
Schrijven loopt als een rode draad door zowel het persoonlijke als het beroepsmatige leven van Renée. “Vroeger op de basisschool correspondeerde ik al met penvriendinnen en vanaf m’n 12e jaar houd ik dagboeken bij. Vanuit mijn communicatiebureau Vice Versa werk ik veel aan tekstopdrachten en ook heb ik een paar boeken geschreven. Schrijven is mijn passie en ik hoop dat mijn liefde voor het schrijven nog veel andere mensen aansteekt.”

Smulmoment
“We hebben geregeld contact met onze deelnemers en ik noem dat altijd mijn smulmoment. Zo mooi, om, te horen hoe gelukkig mensen zijn met die brieven. Dat ze zelf die brieven schrijven, maar zeker ook dat ze brieven ontvangen. Ga maar na bij jezelf, hoe mooi is als je een brief op de deurmat hoort vallen. Heerlijk toch?”

Ook meedoen aan Post!? Meld je dan hier aan.

Kijk hier de hele uitzending van Kiek An: https://www.youtube.com/watch?v=LbX1jctyTnQ