Nieuwsbericht

Voorlichting over mensen met een beperking

Profielfoto van Theo Galgenbeld
9 november 2020 | 2 minuten lezen

Wij zijn de Stichting Iedereen-Inclusief uit Nijverdal Gemeente Hellendoorn. Onze Stichting bestaat momenteel uit 9 mensen waarvan 8 ervaringsdekundigen en een assistent.Wij geven voorlichting over mensen met een beperking met mensen met een beperking als ervaringsdeskundige. 

Het onderstaande bericht stond afgelopen week in de TC Tubantia over deze stichting.

Stichting vraagt begrip en respect voor mensen met beperking en verbaast zich over afwijzen subsidie

NIJVERDAL - Ze zijn ervaringsdeskundigen en vinden dat de inwoners van de gemeente Hellendoorn meer begrip en respect moeten hebben voor de mensen met een beperking. Om dat doel te bereiken en hun (voorlichtings)activiteiten te kunnen uitbreiden werd vorige week bij de notaris de stichting ‘Iedereen Inclusief’ opgericht.

Voorzitter Theo Galgenbeld van de nieuwe stichting had als baby een probleem met zijn schildklier, waardoor de hersenen te weinig zuurstof kregen. Zijn verstandelijke vermogens zijn hierdoor niet aangetast, maar zijn motoriek wel. Hierdoor reageert de Nijverdaller wat trager dan een gezond iemand. „Dat is aan de buitenkant niet echt zichtbaar en daardoor stuit ik regelmatig op onbegrip”, vertelt hij.

Galgenbeld was ruim anderhalf jaar geleden de oprichter van de werkgroep Respect en Begrip voor mensen met een beperking. Om dat doel te bereiken begon hij met een pagina op Facebook en een Facebookgroep. Deze werkgroep geeft inmiddels advies aan de WMO-Raad Hellendoorn en de werkgroepleden verzorgen regelmatig gastlessen voor scholen, bedrijven en instanties om hun indringende boodschap verder te verspreiden.

Geen subsidie

Door de werkgroep om te dopen tot een stichting ontstaat nu een rechtspersoon die subsidie kan aanvragen om de eigen activiteiten te kunnen intensiveren. Galgenbeld en de zijnen hebben inmiddels al ervaren dat ergens geld los peuteren nog niet zo makkelijk is. De gemeente Hellendoorn heeft aangegeven dat de nieuwe stichting  geen subsidie krijgt, omdat ze fors moet bezuinigen op het sociale domein.

‘Vreemd en onterecht’

Dat antwoord is erg slecht gevallen bij de kersverse voorzitter. „Ik vind het afwijzen van onze aanvraag niet alleen onterecht, maar ook heel vreemd. Het was juist de gemeente, die ons destijds als werkgroep heeft gevraagd om volgend jaar in het kader van de inclusieve samenleving gastlessen op 21 Hellendoornse basisscholen te verzorgen. Dat willen we natuurlijk graag doen, want ook wij vinden dat mensen met een beperking een plaats verdienen in onze maatschappij. Maar wij maken hiervoor kosten en daar mag best iets tegenover staan in de vorm van een kleine subsidie”, benadrukt Galgenbeld.

De voorzitter heeft binnenkort een digitaal overleg met wethouder Jelle Beintema en een  beleidsambtenaar en geeft aan dat de afwijzing van de subsidie wat hem betreft zeker op de agenda komt. Behalve meer geld zoekt de stichting ook nieuwe vrijwilligers om vaker van zich te kunnen laten horen. Galgenbeld: „We zijn nu met acht vrijwilligers en kunnen dus zeker nog wel enkele nieuwe  mensen gebruiken. Belangstellenden mogen me bellen op 06- 42965349.”

Nieuw boek

De Nijverdaller heeft inmiddels ook een tweede boek geschreven over het leven met een handicap. Het boekje ‘Medisch probleem en het leven erna’ is verkrijgbaar bij Primera Hofman in Hellendoorn.   

Bron: TC Tubantia