Activiteit

Omgevingswet: wat verwacht je dan? (van bewonersinitiatieven)

18 oktober
Donderdag 18 oktober 2018
13:00 tot 16:00
Bijeenkomst
Profielfoto van Tom Jannink
2 minuten lezen

Dit najaar organiseert het LSA vijf bijeenkomsten rondom de Omgevingswet door het hele land. Elke bijeenkomst heeft een eigen thema en er worden tijdens elke bijeenkomst andere casussen behandeld. Met de kennis die we tijdens de bijeenkomsten ophalen, zorgen we ervoor dat bewonersinitiatieven die met de Omgevingswet aan de slag willen, dat goed voorbereid kunnen doen.

In 2021 wordt de Omgevingswet ingevoerd. Dat betekent nogal wat voor actieve bewoners, want inspraak achteraf verandert in meespraak vooraf, regels op het gebied van leefbaarheid worden eenvoudiger en overzichtelijker en er komt meer ruimte voor initiatieven en voor lokaal maatwerk. Omdat er met de Omgevingswet veel gaat veranderen, zijn de meeste gemeenten al volop bezig met de voorbereidingen ervan. En die voorbereidingen kunnen het beste plaats vinden mét de mensen die het betreft: bewonersinitiatieven aan tafel dus!

Omgevingswet: wat verwacht je dan? (van bewonersinitiatieven)

Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op de vraag: “Wat wordt er van bewonersinitiatieven verwacht op het gebied van participatie door de Omgevingswet?” Want samenwerken binnen de Omgevingswet betekent dat bewonersinitiatieven verwachtingen mogen hebben van de gemeente. Maar ook initiatiefnemers zullen een paar zaken goed moeten regelen, zoals draagvlak voor en acceptatie van hun plannen in de buurt.

Loop jij rond met vragen zoals: Hoe organiseren we participatie van en communicatie met andere stakeholders als we een initiatief willen starten? Hoe ga je om met weerstand tegen je initiatief? of Hoe zorg je voor draagvlak en acceptatie? dan is dit de bijeenkomst waar je bij wil zijn.

Praktisch:

Casus: Gebiedscoöperatie Notter-Zuna

Het buurtschap Notter-Zuna in Overijssel kent 1100 inwoners. In een gebiedscoöperatie werken alle bewoners samen aan een generatiebestendig Notter Zuna, vanuit de overtuiging dat ze elkaar nodig hebben. In een manifest benoemen ze samen de gebiedsopgaven en nodigen ze medebewoners uit om mee te werken aan realisatie van de plannen. De opgaven gaan over wonen, zorg, landschap en energie. De plannen gaan dwars door alle beleidsdomeinen: een zorgboerderij met meerdere generaties op het erf dat het Overijsselse landschap beheert, een windmolen om in duurzame energie te voorzien. Door de vernieuwende manier van werken heeft de gebiedscoöperatie behoefte aan rechtsbescherming. En ook de gemeente(raad) zoekt actief naar haar nieuwe rol. Zo ontstond het plan om een oefenrechtbank te houden. De resultaten van deze oefenrechtbank zijn inmiddels bekend. Maar wat doe je dan met deze resultaten? Hoe gaat de gebiedscoöperatie de toekomst in?

Locatie

Kerkplein 3
Almelo (grote zaal ‘De Wheeme’)