Blog

Trainers aan het woord: Christel Wevers

Positieve Gezondheid implementeren in het onderwijs: een bevlogen en persoonlijk verhaal van Christel Wevers vanuit het MBO
Profielfoto van Jacquelien Nijboer
19 maart 2024 | 3 minuten lezen

Ruim 16 Jaar geleden werd er bij mij diabetes gediagnostiseerd. Ik werd min of meer gedwongen om met twee kleine kinderen mijn leven anders in te richten. Het hele concept Positieve Gezondheid was toen nog niet ontwikkeld. Ik zit nogal gestructureerd in elkaar en dat kwam wel goed van pas. Meten, insuline spuiten, eten, werken en ook nog het huishouden met kleine kinderen regelen. Gelukkig stond ik er niet alleen voor en had ik hulp van een fijne man. Snel ben ik op zoek gegaan naar wat voor mij het beste werkte. Binnen Isala Zwolle kreeg ik daar van mijn internist en diabetesverpleegkundige gelukkig ook de ruimte voor. In veel gevallen vertelde ik hen wat er allemaal al op de markt was en hoe ze mij hierbij konden helpen. Als ik mijn verhaal vertaal naar veerkracht en het voeren van de eigen regie, dan past dit natuurlijk enorm bij Positieve Gezondheid. Ik heb in de zoektocht naar ritme en medicatie veelal zelf regie gevoerd en ik ben weer opgekrabbeld nadat het even tegen zat en dat zijn de fundamentele thema's van Positieve Gezondheid. Dit is ook de reden waarom ik hierin geloof en dit verder uit wil dragen.

Positieve Gezondheid op het mbo
Bijna drie jaar geleden hebben zes rocs de handen ineen geslagen om Positieve Gezondheid  een grotere rol te laten spelen in het mbo. We zijn met het Graafschap college, Alfa college, ROC van Twente, Koning Willem I, ROC Midden Nederland en wij als Landstede hard aan het werk gegaan. We hebben nu het traject afgerond en zijn enorm trots op wat we hebben bereikt! Er ligt heel mooi (onderwijs)materiaal klaar voor 40 lessen burgerschap. Er is een keuzedeel ontwikkeld voor studenten waarin ze 16 weken lang 3 uur per week mee worden genomen in hun eigen Positieve Gezondheid en daarna hoe dit toepasbaar is in het werkveld. Er staat een hele sterke basistraining en er is een train de teacher ontwikkeld voor docenten of onderwijsondersteunend personeel die na de basistraining bevoegd het keuzedeel willen geven. 

Ervaringen uit de basistraining Positieve Gezondheid
Ik was zelf betrokken als kwartiermaker binnen Landstede. Dit resulteerde eerst in een basistraining Positieve Gezondheid die ik samen met collega’s van verschillende opleidingen heb gevolgd. Dat we dit met opleidingen van verschillende sectoren hebben georganiseerd  was voor mij een enorme verrijking. Ik heb geleerd van docenten die in de zorg, kinderopvang of social work werkzaam zijn. Ik heb daardoor de basistraining vanuit verschillende invalshoeken kunnen bekijken.

Zelf ben ik meer dan 20 jaar werkzaam als docent en coach bij Landstede Sport & Bewegen in de route Leefstijlcoach. Daarnaast ben ik studentbegeleider heb ik jaarlijks meerdere gesprekken met studenten die vastlopen in het 1e jaar. Het begeleiden van de studenten ligt mij goed, maar de training was voor mij echter wel een mooie opfrisser. Ik kwam erachter dat mijn gespreksvoering prima was, maar dat ik ook regelmatig bezig was de oplossing voor het eventuele probleem bij de student aan te dragen. Ik moest dus veel meer op mijn tong bijten (stiltes laten vallen) en de juiste (open) vragen gaan stellen om ervoor te zorgen dat de regie bij de student bleef liggen en dan ook nog in het licht van de brede kijk op gezondheid. Het spinnenweb is hierbij een instrument dat ik regelmatig gebruik, maar het gaat ook om de manier hoe het gesprek gevoerd wordt.

Kwartiermaker bij Landstede
Even terug naar mijn rol als kwartiermaker. Binnen Landstede wilden wij dat er trainers zouden komen om het gedachtegoed te verspreiden. Samen met het ROC van Twente zijn we de train de trainer gaan doen via IPH. Binnen deze training was het erg leerzaam om over het trainerschap maar ook de implementatie van Positieve Gezondheid binnen die roc’s te praten. Er kwamen vier trainers die bij Landstede andere medewerkers en studenten op konden leiden. Hier mag ik er één van zijn. Binnen een aantal opleidingen van Landstede is Positieve Gezondheid een onderdeel van het curriculum geworden en wordt er een keuzedeel Positieve Gezondheid aangeboden. Omdat al onze studenten stage lopen in het werkveld komen ook de begeleiders van de studenten met het gedachtegoed in aanraking. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar de opbrengsten van Positieve Gezondheid in het onderwijs. De opbrengsten hiervan kunnen bij mij opgevraagd worden.

Op deze manier wordt de olievlek van het werken met Positieve Gezondheid verspreid in de regio IJsselland en daarbuiten!

Basistraining Positieve Gezondheid via Landstede
Via Landstede Groei opleidingen zijn we vervolgens basistrainingen aan gaan bieden. Medewerkers van Landstede maar ook andere geïnteresseerden kunnen hier de training volgen ( Positieve Gezondheid basistraining iPH MBO Niveau | Landstede Groei (groeiopleidingen.nl)). Wij proberen mensen de kans te geven om echt van anderen te leren, door mensen uit verschillende settingen het gedachtegoed eigen te laten maken en verder te brengen. Net als wat wij zelf in de eerste groep hebben ervaren is het zinvol om vanuit meerdere aspecten mensen over de brede kijk op gezondheid te horen praten. Tot nu toe heb ik mensen vanuit het onderwijs en zorginstellingen, fysiotherapeuten, buurt(sport)werkers en GGD mogen trainen.

Voor meer informatie over het lesmateriaal en/of de trainingen kunt u mailen naar cwevers@landstede.nl