Nieuwsbericht

Wereldmeiden maken kennis met sport in Overijssel

Profielfoto van Catharina Mulders
(onbekend)
16 oktober 2020 | 1 minuut lezen

Sporten en bewegen is een geweldige manier om nieuwkomers sneller te laten integreren. In Overijssel doen zes gemeenten mee met het maatjesproject Wereldmeiden. Na een ‘valse’ start in maart dit jaar zijn de projecten in Enschede en Deventer nu weer begonnen.

Wereldmeiden is een beweegproject waarbij meiden die net in Nederland zijn komen wonen samen met meiden die (al enige tijd) in Nederland wonen elke week gaan sporten en bewegen. Zo ontdekken de nieuwkomers niet alleen de sport- en beweegmogelijkheden van hun nieuwe stad maar leren ze ook elkaars leven en achtergrond kennen. Het project Wereldmeiden is in 2019 gestart in zes gemeenten in Overijssel en wordt gesubsidieerd door ZonMW. Binnen Wereldmeiden werken Huis voor Beweging samen met Sportservice Overijssel, Vluchtelingenwerk Oost-Nederland en een lokale projectgroep bestaande uit o.a. de Internationale Schakel Klassen (ISK) en lokale sportbedrijven.

In Enschede is een gehele klas van de opleiding Sport & Bewegen van het ROC van Twente gekoppeld aan de deelneemsters het Stedelijk Lyceum ISK Mekkelholt. De jongens van de klas stellen het sport- en beweegaanbod samen en de meiden van de klas begeleiden de Wereldmeiden voor- tijdens en na het sporten. Sportaal, het lokale sportbedrijf in Enschede, coördineert het project. Na een informatiemiddag aan de studenten van het ROC en een kennismakingsbijeenkomst tussen de studenten en de Wereldmeiden begin september hebben de meiden kennisgemaakt met de beweegactiviteiten van Game2Play, volleybal en schaatsen.

Ook in Deventer maken Wereldmeiden van het ISK Het Stormink kennis met het sport- en beweegaanbod in de stad. Onder coördinatie van Sportbedrijf Deventer sporten zij bij Sportvereniging Helios samen met meiden van de opleiding Social Werk en Maatschappelijke Dienstverlenging van het ROC Aventus. Na de kennismakingsbijeenkomst half september zijn ze afgelopen week begonnen met een training bootcamp.