Nieuwsbericht

Overijssel krijgt uniek tourfietsnetwerk

Profielfoto van Redactie ASK
11 mei 2018 | 1 minuut lezen

De komende jaren zullen er in Overijssel zes fietsroutes aangelegd worden die speciaal bedoeld zijn voor wielrenners en sportieve fietsers. De zes routes, die bij elkaar zo'n 600 kilometer lang zullen zijn, zijn het eerste officië​le tourfietsnetwerk van Nederland. Gedeputeerde Eddy van Hijum onthulde voorafgaand aan de 66ste Ronde van Overijssel het eerste routebordje voor het Toerfietsnetwerk. 

 

Initiatiefnemer is de stichting ‘365 dagen fietsen in Overijssel’. Voormalig professioneel wielrenner en ploegleider Theo de Rooij is programmaleider van dit unieke project. Hij benadrukt het belang van het toerfietsnetwerk: “Nederland telt ruim 1,2 miljoen sportieve fietsers. Dat botst regelmatig op drukke en smalle fietspaden met de ‘gewone’ fietser, in letterlijke en figuurlijke zin. Met deze bewegwijzerde routes halen we beide groepen uit elkaar: we geven ruimte aan de snelle fietser en verminderen het aantal knelpunten.” 
 

De eerste route zal over enkele weken geopend worden en zal de fietser 98 kilometer over de Sallandse Heuvelrug leiden. De Rooij: “Een belangrijk onderdeel van onze aanpak is dat we de routes ontwikkelen samen met lokale wielerclubs. Zij weten welke wegen niet mogen ontbreken in de route en waar onveilige situaties kunnen ontstaan. Met de Lemelerberg, de weg over de Sallandse Heuvelrug en Archemerberg in ‘Sallands Steilste’ kunnen de liefhebbers van de eerste route de benen flink testen.” De Rooij verwacht dat alle routes eind 2019 zijn gerealiseerd.