Nieuwsbericht

Twentse muzikant brengt zijn muziek naar de ouderen

Profielfoto van Kate Wissink
3 april 2020 | 2 minuten lezen

De coronacrisis brengt erg veel naars met zich mee, maar er komen ook erg veel mooie initiatieven naar boven! Met de afstand die we tot elkaar moeten bewaren, worden mensen steeds creatiever in manieren bedenken om er voor elkaar te zijn. Een erg goed voorbeeld hiervan is Gert Ekkelboom. Hij is al 35 muzikant, maar nu de culturele sector in ieder geval tot 1 juni grotendeels stilligt heeft hij een ander doel voor zijn talent gevonden. De komende weken is Gert vooral buiten te vinden, waar hij gratis concerten geeft voor zorginstellingen! Hij heeft het erg druk en doet twee concerten per dag, maar gelukkig had hij even de tijd om met ons te bellen.

Gratis concerten
De komende weken staat hij al geheel volgepland. Zijn mini-tour gaat vooral door regio Twente en de Achterhoek, maar het initiatief wordt zo enthousiast ontvangen dat hij zelfs telefoontjes krijgt uit Friesland. Op de vraag hoe hij op het idee is gekomen geeft hij aan dat het niet zo moeilijk was. “Dit is al jaren mijn vak natuurlijk,” legt hij uit. “Alle horeca ligt plat en mensen zitten geïsoleerd binnen. Nu ik niet kan werken dacht ik, laat ik dan mijn muziek in plaats daarvan gratis naar die mensen toe brengen.”

“Met elkaar, voor elkaar”
En de reacties daarop zijn ontzettend positief. “Die lachende gezichten,” vertelt hij, “daar doe ik het voor.” Met name voor bejaarden is deze coronacrisis een eenzame tijd. Gert’s concerten zijn niet alleen een leuke onderbreking van de dag, het fleurt de mensen ook op en steekt ze een hart onder de riem. “Je ziet mensen in de zon zitten met een dekentje en je ziet hoe ze aan het genieten zijn. Daar geniet ik dan zelf ook weer met volle teugen van.” En niet alleen binnen in de zorgtehuizen putten mensen er kracht uit. Ook omstanders luisteren met veel plezier mee. “Veel mensen stoppen en blijven kijken. Ik krijg ook filmpjes doorgestuurd die mensen hebben gemaakt. Dat is ontzettend leuk, en ik hoop ook vooral dat het andere muzikanten ook inspireert om zelf iets te doen.”

Moeilijke tijden voor beroepsmuzikanten
Normaal gesproken staat Gert op bruiloften, feestjes en evenementen. Seniorenshows doet hij ook al langer, dus de contacten met zorgtehuizen waren er al. Met de huidige maatregelen is alles nu echter afgelast en zit hij plots zonder opdrachten. Best lastig, want hij is namelijk al 27 jaar zzp’er en zit nu dus opeens zonder die inkomsten. Gelukkig is Gert er zelf nog positief in. “Ik ben nu drukker dan ik was toen ik betaald kreeg,” grapt hij. “En het is prachtig om te zien dat mensen er zo van genieten.”

Veiligheid voorop
Gert zelf blijft op veilige afstand buiten, en dit vindt hij ook erg belangrijk. “In veel van de zorgtehuizen waar ik langs kom zitten een aantal coronapatiënten,” legt hij uit. “Onbegrijpelijk vind ik het dan wanneer mensen de adviezen van de overheid in de wind slaan. Je doet het niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Als iedereen zijn steentje bij draagt, dan wordt het leven voor ons allemaal een stukje makkelijker.”

Mocht je nou nieuwsgierig zijn geworden naar Gert’s muziek, dan kun je hier zijn website vinden. Ook heeft hij een Facebookpagina met een aantal filmpjes waar je hem kunt horen spelen!