Nieuwsbericht

Officiele opening het schitterende initiatief Prachtlint Staphorst op 24 september

Profielfoto van Rienke Vedders - Dekker
6 september 2022 | 1 minuut lezen

Dit feestelijke evenement, met kramen gevuld met (biologische) streekproducten, live muziek, ritjes op de ponykar, natuurexcursies, hapjes en drankjes, etc. vindt plaatse aan de Staphorster Kerkweg op het terrein bij de Unit voor Oekrainische vluchtelingen. De dag start om 10.30 uur met de opening door wethouder Mussche en eindigt om 15.00 uur. Iedereen is welkom!

Het doel van dit initiatief is enerzijds om de gemeente kleuriger, biodiverser en groener te maken, anderszijds om bewoners te betrekken bij het vergroenen van de eigen omgeving en verbinding tot stand te brengen tussen diverse groepen. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen natuurbescherming NBVIJS en motorclub ABMC, die samen een deel van het terrein rondom de verbouwde crossbaan aan de Spoordijk biodivers hebben ingericht, een echte 'parel'. 

Het prachtlint wordt een lint van, voor en door bewoners. Bedrijven, scholen, particulieren, agrariers, verenigingen, en instanties als waterschap en SBB, worden uitgenodigd om natuurlijke 'parels'aan te leggen op het terrein. Kortom, plaatsen waar de natuur zich kan herstellen. Voorbeelden van deze natuurparels zijn biodiverse tuinen ('tegels wippen'), minivijvers en poelen, bloeiende akkerranden, vlinder- en bijenindylles, natuurovers, heggen en singels, groene pleinen,, rotondes, etc. Hier ontstaat ruimte en rust voor insecten, vogels, kleine zoogdiertjes ne allerlei waardevolle planten. De parels worden soms verbonden door bermen, (zand)paden en ecologische oevers. Zo ontstaat een kleurige en natuurrijke route, waarlangs dieren en insecten kunnen mirgreren, en waar de natuur zich kan herstellen en versterken. En ook, waarlangs bewoners en anderen kunnen wandelen, fietsen en genieten van de rust en schoonheid van de natuur in de gemeente Staphorst!

De provincie Overijssel heeft o.a. een bedrag voor dit initatief ter beschikking gesteld.