Nieuwsbericht

Inspirerend voorbeeld: Krachtcentrale ziet de mens achter de klacht

Profielfoto van Rosalie Bosman
21 juli 2022 | 3 minuten lezen

Beweegwens wordt in breder perspectief bekeken. De ene persoon zou graag weer willen tennissen, een ander droomt ervan de Mont Ventoux te beklimmen. Weer een ander wil afvallen, de conditie opkrikken na corona of een betere tijd neerzetten op een marathon. Met al die vragen kunnen mensen terecht bij Krachtcentrale in Zwolle. Hier zitten 13 verschillende disciplines onder één dak en staat de wens van de klant centraal. ‘Wat wil jij graag bereiken? Als dat totaalplaatje duidelijk is, kijken we wie daar het beste bij kan helpen’, legt manueel- en leefstijltherapeut Marleen Hoekstra uit.

Heel divers
In multidisciplinair centrum Victorium in Zwolle komen mensen binnen met heel diverse klachten en of beweegwensen. Van patiënten voor hartrevalidatie tot mensen die rugklachten hebben, van cliënten die zich fitter willen voelen of willen afvallen tot topsporters die hun prestaties willen verbeteren. ‘Iedereen heeft zijn eigen doel, reden en verhaal om fitter, beter of gelukkiger te worden’, weet Marleen.

Breder bekijken
In de normale praktijk ga je dan bij rugklachten bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut, word je behandeld en dan gaat het hopelijk goed. ‘Maar als klachten langdurig zijn of vaak terug komen, gaan  we hier breder te kijken. Achter die rugklachten kan bijvoorbeeld best een burn-out schuil gaan die veel belemmerender is en herstel in de weg zit. Of een overbelasting door je werkomstandigheden. Door breder te kijken naar wat er speelt, werken we aan de positieve gezondheid van mensen’.

Spinnenweb
Bij Krachtcentrale staan 13 specialisaties klaar om die doelen te bereiken. Als iemand met langdurige of complexe vragen komt, wordt in een gesprek een spinnenweb van vragen op diverse vlakken van het leven ingevuld. Dus niet alleen over de fysieke gezondheid, maar ook over het dagelijks functioneren, mentaal welbevinden, of je meedoet in de samenleving, of je zingeving ervaart en kwaliteit van leven. ‘Aan de hand daarvan gaan we in gesprek. Wat zie je, wat valt je op aan je antwoorden? Wat zou je willen veranderen? De cliënt heeft de regie. Wij kunnen aan de hand van die wens kijken welke ondersteuning daarbij het beste past. We hebben onder andere een kracht- en conditietrainer, personal trainers en fysiotherapeuten maar ook psychomotore therapeuten en diëtisten in huis. En als er andere vraagstukken spelen dan weten we ook waar we terecht kunnen’.

Bij Krachtcentrale krijg je dan ook niet het gevoel dat je patiënt bent, maar eerder een welkome gast. In de moderne receptie word je hartelijk ontvangen door een gastheer of –vrouw, een wachtkamer is er niet.

Duurzaam herstel
Maar is het niet een beetje overdreven om bij een verzwikte enkel aan de slag te gaan met een spinnenweb over alle factoren in je leven? Marleen lacht. ‘Dan ga je natuurlijk allereerst beweegadvies geven en als het dan over is en mensen vinden het goed zo: prima. Maar als die persoon bijvoorbeeld wel graag wil oefenen om de spieren te versterken maar geen sport kan vinden die hem ligt, dan zoeken we samen naar iets wat hem of haar wel ligt. Dan werk je samen aan duurzaam herstel’.

Motivatie
Mensen opdrachten geven als ‘’je moet afvallen’’ of ‘’stop met roken’’ hebben helemaal geen zin, weet Marleen. ‘Natuurlijk wijs je er wel op welke risico’s er verbonden zijn aan overgewicht en aan roken, maar dat weten mensen vaak al lang. Het gaat erom ze die motivatie uit zichzelf te laten halen om hun leefstijl te veranderen, alleen dan komt er een duurzame verbetering tot stand. Maar als er heel veel speelt op allerlei vlakken in je leven dan staat je hoofd daar helemaal niet naar, dan heb je eerst daar hulp bij nodig’.

Gezien als mens
En is iedereen in voor een advies? ‘Mijn ervaring is dat mensen het fijn vinden dat we een uur met ze gaan zitten om te horen hoe het nou echt met ze gaat. Ze voelen zich gezien als mens in het geheel, niet als een klacht. Ik denk dat een deel van de winst daar al zit, dat we niet langer aan symptoombestrijding doen, maar echt samen aan de slag gaan met hun bredere doelen. Zo houd je de zorg ook op den duur beter betaalbaar’.

www.krachtcentralezwolle.nl