Nieuwsbericht

Van kerk naar cultureel centrum

Profielfoto van Jarno Vedders
22 september 2019 | 2 minuten lezen

Lang bleef het onduidelijk wat er nou precies ging gebeuren met de Martinuskerk in Losser. Sinds de sluiting van de kerk in 2016 zijn er verschillende plannen geweest voor een cultureel centrum, maar er kwam nog niets van de grond. Tot dit voorjaar.

Aankoopbedrag
Inmiddels is duidelijk dat de Martinuskerk is verkocht aan Henk Filipsen en Jan Peters, die er ook een cultureel centrum van willen maken. Het precieze aankoopbedrag willen ze niet kwijt, maar het was wel ruim meer dan het eerdere bod, geeft Henk Filipsen aan.

De twee initiatiefnemers liepen al lange tijd rond met het idee voor een cultureel podium in Losser. Filipsen, voorzitter van concertvereniging Sempre Crescendo, en Peters, voorzitter van toneelvereniging De Rommelpot, spraken elkaar zo’n twee jaar geleden over de aankomende sluiting van muziekschool De Sleutel. „Daarmee zou het enige culturele podium in Losser verdwijnen, ontzettend zonde natuurlijk.”

„Het wordt een verzamelge­bouw waar cultuur, maatschap­pe­lij­ke organisa­ties en de buurt samenkomen.”

Stichting opgericht
Toen bleek dat initiatiefnemers Bloemen en Winkelman het plan voor een cultureel centrum niet rond kregen, besloten Filipsen en Peters de handschoen op te pakken. „In december hebben we de stichting opgericht en in januari het voorlopige koopcontract ondertekend.”

Dat deden de twee initiatiefnemers los van hun eigen verenigingen. Ze richtten de stichting als privépersoon op. „Een cultureel centrum is meer dan alleen Sempre Crescendo en de Rommelpot”, zegt Filipsen. Het culturele centrum zal dan ook niet alleen een podium zijn, benadrukt hij. „Het wordt een verzamelgebouw waar cultuur, maatschappelijke organisaties en de buurt samenkomen.”

Eerste schetsen
Enthousiast legt Filipsen de eerste schetsen op tafel. Naast de kerkzaal, dat gaat dienen als theaterzaal, wordt er een kleine zaal bijgebouwd. „Die komt aan de achterkant, waar nu nog een grasveldje ligt. Die zaal kan gebruikt worden voor allerlei activiteiten van bijvoorbeeld zorgorganisaties of hobbyclubs. En natuurlijk ook gewoon voor de mensen in de wijk om elkaar te ontmoeten. Het is vrije inloop.”

Daarnaast is in het plan ook een kleine supermarkt en minibakkerij opgenomen, vertelt Filipsen. „Een beetje hetzelfde idee als De Grutter in woonzorgcentrum Maartens-Stede. Dat is dan meteen een ideale vorm van dagbesteding voor een zorgorganisatie. We zijn al in gesprek met een zorgorganisatie, dus dat gaat vorm krijgen. En dat maakt het geheel ook exploitabel, want 80 procent van de exploitatie vindt daar al plaats.”

Financiering rond
Filipsen en Peters hebben tot 15 juli de tijd om de financiering voor het culturele centrum rond te krijgen. De eerdere initiatiefnemers Bloemen en Winkelman lukte het niet, maar Filipsen en Peters hebben er alle vertrouwen in. „Het verschil zit hem in het feit dat wij wel een hypotheek afsluiten”, legt Filipsen uit. „Dat, in combinatie met subsidies en fondsen en een goede exploitatie, maakt dat dit plan een goede kans van slagen heeft. Het is nu aan ons om de juiste subsidies te krijgen.”

De ingebruikname is gepland in februari 2020. Op het platform Samen Voor Elkaar Overijssel houden we jullie op de hoogte van dit bijzondere project in Losser.

Bron: TC Tubantia
Tekst: Laruein van Ulzen