Nieuwsbericht

4D-initiatief uitgelicht: Hondenspeelveld in Dalfsen

Profielfoto van Inez Satter
21 oktober 2021 | 2 minuten lezen

Waarom wil je iets met honden doen?

Van jongs af aan hou ik al van honden. Ik ben ermee opgegroeid en zodra het kon heb ik honden gehad. We hebben nu twee heerlijk eigenwijze teckels. Ze zijn tegendraads, speels, clownesk, ik vind het heerlijk.

Vanwaar een hondenspeelveld?

Het idee om een hondenspeelveld voor Dalfsen te realiseren is ontstaan tijdens een vakantie. Op de camping waar we waren was zo’n speelveld en daar heb ik ontdekt hoe leuk dat was. Onze honden zijn veel te eigenzinnig om aan een lijntje te lopen en op appèl te komen. Omdat ze niet goed luisteren is een losloopveld niet genoeg. Tijdens het wandelen met de hond heb ik verschillende hondenbezitters gesproken en ze herkenden dit. We zijn nu met vier vrouwen om dit initiatief van de grond te krijgen. We hebben elkaar gevonden via Facebook, zo heb ik mensen betrokken bij dit initiatief. Binnenkort ontmoeten we elkaar in levende lijve, daar kijk ik naar uit.

Welke uitdagingen kom je tegen?

Een van de voorwaarden is dat je veel tijd moet hebben voor een burgerinitiatief. Ik ben er in gestapt met een drive en doel voor ogen, maar ik ben daar al snel in afgeremd. Ik heb ervan geleerd om eerst nog goed na te denken. Waar ik kan ga ik vol stoom verder, maar om ergens te komen is het geven en nemen. Dat is ook het leuke en leerzame. Maar mijn drive ben ik niet verloren!

Wat ging goed?

Ik ben heel blij met de kick start die ik heb gehad met Facebook. Ik kreeg heel snel reacties vanuit de gemeenschap Dalfsen. Er was herkenning en steun van mensen. Ook het gebruik van een petitie vond ik hartstikke goed. Binnen een maand hadden we 234 handtekeningen, daar ben ik heel blij mee. En dat we elke keer een stapje verder komen, dat vind ik ook positief. Het plan wordt steeds breder. De uitdaging is dan wel om in brede lijn te blijven kijken.

Welke tips wil je meegeven?

Als tip wil ik meegeven dat je goed moet bijhouden wat je gedaan hebt. Welke vraag heb je aan wie voorgelegd en wat was de reactie van die persoon. Ik leg het allemaal vast. Naast dat ik Facebook ben gaan gebruiken heb ik ook de doelgroep, hondenbezitters, opgezocht. Ik heb een flyer gemaakt, deze heb ik opgehangen op de container voor de poepzakjes en bij winkels neergelegd. Als het goed is, hebben veel mensen weet van het burgerinitiatief. 

Daarnaast was ik bij de workshop over crowdfunding van Micha van de Water tijdens het Durf te Doen Festival. Daar zijn mijn ogen geopend. Hij vertelde dat bij crowdfunding niet alleen geld maar vooral ook contacten en nieuwe netwerken worden aangeboord. Met nieuwe kennis en kunde. Samen weet je meer dan alleen.

Tot slot wil ik zeggen: “Als je een initiatief hebt: Ga d’r voor! Je hoeft echt niet alles al te kunnen.”


Wil je in contact komen met Natalie Tjeerdsma? Mail dan naar hondenspeelvelddalfsen@gmail.com


Het Durf te Doen festival is georganiseerd door de 4D-makelaars. Het 4D programma is een invulling van het beleidsterrein Sociale Kwaliteit van de provincie Overijssel. Voor meer informatie klik hier

Profielfoto van Samen Voor Elkaar
2 jaar geleden
Profielfoto van Samen Voor Elkaar
2 jaar geleden

Mooi! Een inkijkje in wat goed ging en wat beter had gekund bij het realiseren van dit hondenveld in Dalfsen