Nieuwsbericht

Gezamenlijk nadenken over leefbaarheid in het dorp. Hoe pakt Beckum dat aan?

Profielfoto van Tom Jannink
13 juli 2018 | 2 minuten lezen

Hoe kan en wil Beckum zich op de lange termijn ontwikkelen? Dat de leefbaarheid en de vitaliteit behouden moet blijven, staat voor de inwoners van het kerkdorp als een paal boven water. Maar welke functies heeft het dorp daarvoor nodig? 

Het bericht sloeg eind 2016 in als een bom. De Heilige Geestparochie kondigde aan te willen stoppen met de exploitatie van ’t Proggiehoes, het gemeenschapsgebouw in het kerkdorp dat onderdak biedt aan circa 20 gebruikersgroepen. Het financiële resultaat van ’t Proggiehoes was ronduit slecht, meldde het parochiebestuur. Sluiting dreigde per mei vorig jaar.

Spontaan

Spontaan stond een aantal vrijwilligers op, die zich onder aanvoering van Aaron Leferink wilde inzetten voor het dorpshuis, waar circa 20 verenigingen huizen. Stichting ’t Proggiehoes werd in het leven geroepen en onlangs keek het bestuur terug op het eerste jaar op eigen benen. „Het gaat goed. We krijgen de exploitatie rond en het financiële plaatje is positief”, meldt voorzitter Leferink.

Spontaan stond een aantal vrijwilligers op, die zich onder aanvoering van Aaron Leferink wilde inzetten voor het dorpshuis, waar circa 20 verenigingen huizen. Stichting ’t Proggiehoes werd in het leven geroepen en onlangs keek het bestuur terug op het eerste jaar op eigen benen. „Het gaat goed. We krijgen de exploitatie rond en het financiële plaatje is positief”, meldt voorzitter Leferink.

Donkere wolken

Maar een jaar na de oprichting van de stichting pakken zich opnieuw donkere wolken samen boven het gebouw. De locatie van het dorpshuis aan het Kerkveldervoetpad is in beeld als woningbouwlocatie. In het dorp klinkt al jaren de roep om nieuwe woningen, het aanwijzen van een geschikte locatie blijkt een splijtzwam. „Ik zou het jammer vinden als ’t Proggiehoes moet wijken voor woningbouw”, zegt Leferink. „Alleen al om de prachtige muurschilderingen en de sfeer in dit pand. Bovendien weet de jeugd van Beckum steeds beter de weg te vinden naar ’t Proggiehoes.”

Of het dorpshuis daadwerkelijk plaats moet maken voor woningbouw, moet blijken uit het onderzoek van de werkgroep Toekomst Beckumer Gemeenschapsgebouwen (TBG). Die bekijkt samen met de dorpsbewoners welke gebouwen nodig zijn om inwoners, verenigingen en stichtingen te kunnen faciliteren. Vier gebouwen worden daarbij onder de loep genomen: ’t Proggiehoes, de Heilige Blasiuskerk, sporthal Het Geertman en basisschool De Bleek. „Naar aanleiding van een eerdere bijeenkomst presenteren we vijf scenario’s, waarvan we er twee verder willen uitwerken”, zegt TBG-voorzitter Richard ter Avest.

Optimaliseren

De eerste optie is de minst ingrijpende: alles blijft bij het oude. Het tweede scenario met de titel ‘Optimaliseren’ biedt ook perspectief voor het dorpshuis. Met een paar aanpassingen wordt ’t Proggiehoes klaargestoomd voor de toekomst. De kantine van de sporthal wordt uitgebreid en de school gaat, net als in het eerste plan, ongewijzigd door. Kerkgangers hebben in deze versie het nakijken. De kerk wordt aan de eredienst onttrokken om ruimte te maken voor andere activiteiten.

Scenario drie draait om sporthal Het Geertman. Aan de functie van de basisschool verandert niets. Dorpshuis en de kerk worden verkocht of herbestemd, met mogelijkheid voor woningbouw. De sporthal wordt aangepast zodat het onderdak kan bieden aan onder meer toneelvereniging Levenslust, Werkgroep Jeugd en de bejaardensoos, die door het verdwijnen van ’t Proggiehoes hun thuisbasis verliezen. In het vierde scenario ‘Kerk in de steigers’ neemt de kerk de rol van gastheer op zich. Kerkdiensten vervallen om ruimte te maken voor de schooljeugd en de gebruikers van ’t Proggiehoes. De sporthal wordt niet uitgebreid, de kantine krijgt een plekje in de kerk. Wie na een training of een voetbalwedstrijd zin heeft in een biertje kan plaatsnemen aan de bar in de uit 1938 stammende pseudobasiliek.

Nieuw onderkomen

Het vijfde en laatste scenario draagt de titel ‘Nieuwe Multifunctionele Accommodatie’. Dorpshuis, kerk, sporthal en school worden in dit plan verkocht of herbestemd om plaats te maken voor woningbouw. School, ’t Proggiehoes en de sporthal gaan dan samenwonen in een compleet nieuw onderkomen.

TBG-voorzitter Ter Avest is positief over de scenario’s en de toekomst van het kerkdorp: „De bereidheid om samen tot een goede oplossing te komen is er. Er liggen kansen voor een goede toekomst van Beckum.”