Nieuwsbericht

ResonanZie speelt verhalen terug

11 december 2020 | 2 minuten lezen

De uitbraak van het coronavirus raakt iedereen. Om mensen te helpen bij het verwerken van emoties en de ingrijpende gebeurtenissen, biedt terugspeeltheatergroep ResonanZie een interactieve voorstelling aan. Ze hopen deze in het voorjaar van 2021 voor zoveel mogelijk mensen te kunnen spelen.

Marike Vijver van ResonanZie legt uit wat terugspeeltheater precies is. “Bij terugspeeltheater deelt iemand uit het publiek een verhaal of een ervaring. De spelers van onze groep spelen dit verhaal vervolgens terug. Dit doen we zonder oordeel. De vorm waarin we het terugspelen wordt bepaald door de spelleider. Soms kiezen we de vorm van een scène, maar het kan bijvoorbeeld ook als dans, met muziek, als een sprookje of in een gedicht. Het terugspelen doen we vaak niet letterlijk, we spelen niet een verhaal na. Dat geeft mensen een nieuw perspectief op hun verhaal. We luisteren heel goed naar wat iemand vertelt en hoe iemand zich daarbij voelde. We zorgen dat we met het terugspelen de kern van het verhaal raken.” 

Respectvol theater
De spelers van ResonanZie zijn allemaal professionele theatermakers. Sommige zijn geschoold als muzikant, anderen als danser of als acteur. De meesten beheersen meerdere disciplines die ze kunnen inzetten op het podium. Marike: “Alles wat we doen is geïmproviseerd, we bereiden niks voor. Het gaat echt om de speciale band tussen spelers en publiek die ter plekke ontstaat. Terugspeeltheater verschilt van theatersport omdat we werken met echte verhalen van het publiek. We willen mensen mogelijkheden bieden voor het verwerken van aangrijpende gebeurtenissen. Daarom gaan we heel respectvol om met alles wat we horen en oordelen we niet. We hoeven niet de lachers op onze hand te hebben, hoewel er natuurlijk soms ook best iets te lachen valt.

Het terugspelen zorgt ervoor dat mensen zich erkend voelen, hun verhaal mag er zijn, je wordt gehoord. Daarnaast herkennen mensen in de zaal emoties van anderen, waardoor er meer begrip en saamhorigheid ontstaat. Iedereen is bijvoorbeeld door de uitbraak van het coronavirus wel eens bang of eenzaam geweest. Door middel van terugspeeltheater ervaar je dat je niet de enige bent die dat ervaren heeft. Het helpt om dingen een plek te geven.” 

Veilig op het podium
Het liefst was de groep uit Enschede dit najaar al met de voorstelling de wijken in getrokken, maar de tweede golf zorgt ervoor dat ze daar nog even mee moeten wachten. Marike: “We hopen nu dat we in het voorjaar deze voorstelling kunnen opvoeren. Misschien spelen we dan in de buitenlucht, want veiligheid staat natuurlijk voorop.”

Wie meer wil weten over deze theatergroep en hun voorstelling kan kijken op: www.resonanzie.nl.
En hier is meer informatie te vinden over de subsidie die het mede mogelijk heeft gemaakt. 

NieuwsThema's