Nieuwsbericht

Corresponderen tegen de eenzaamheid

3 december 2020 | 2 minuten lezen

Een glimlach op je deurmat. Dat is het effect van een handgeschreven brief van je penvriend of -vriendin. Stichting Schrijf je blij brengt met het project POST ouderen met elkaar in contact en stimuleert ze om elkaar brieven te gaan schrijven.

Initiatiefneemster Renée Nieuwenstein merkte als vrijwilligster bij de Luisterlijn dat veel ouderen erg eenzaam zijn. Daar wilde zij graag iets tegen doen en bedacht daarom het project POST. Renée “Project POST is een hele laagdrempelig manier voor 65plussers om met nieuwe mensen in contact te komen. Het werkt heel simpel. Mensen kunnen zich aanmelden bij onze stichting. Bij hun inschrijving kunnen ze iets over zichzelf vertellen, aangeven waar ze graag over willen schrijven en wat bijvoorbeeld hun hobby’s zijn. Wij kijken of er generatiegenoten zijn die bij ze passen. Als dat het geval is, neemt de stichting met beide partijen contact op en brengen we de mensen met elkaar in contact.”

Olievlek door Overijssel
Inmiddels zijn er 12 ouderen via dit project met elkaar aan het schrijven en breidt het initiatief zich als een olievlek uit over de provincie. Wat begon in Zwolle, heeft nu ook in Dalfsen en Ommen al voet aan de grond. Renée: “Om Project POST bij zoveel mogelijk ouderen onder de aandacht te brengen, werken we samen met intermediairs, zoals ouderen- en welzijnsorganisaties. Het liefst zouden we ook zelf langsgaan bij bijvoorbeeld buurtkamers of verzorgingshuizen om te vertellen over project POST, maar dat is vanwege de coronamaatregelen nu niet wenselijk. Daarom maken we zoveel mogelijk gebruik van social media, onze website, flyers en onze intermediairs om het verhaal te vertellen.”

Direct aan de slag
Om het schrijven zo laagdrempelig mogelijk te maken, krijgen de ouderen die zich aanmelden een startpakketje van de stichting. Hierin zit briefpapier, enveloppen, een pen en een velletje postzegels. Renée: “Zo hoeven de ouderen niet eerst naar de winkel om bijvoorbeeld postzegels te kopen en dat is met de coronamaatregelen natuurlijk wel zo prettig.” Deze pakketjes kan de stichting aanbieden mede dankzij subsidie van de provincie Overijssel.

POST in coronatijd
“Ook voor de uitbraak van het coronavirus was er al veel eenzaamheid onder ouderen. Maar de pandemie heeft er wel voor gezorgd dat er nog veel meer ouderen zijn die zich erg alleen voelen. Des te waardevoller is het voor mensen om te kunnen corresponderen met generatiegenoten. Een handgeschreven brief zorgt voor een glimlach en het geeft mensen de kans om hun zorgen te delen of juist een luisterend oor te zijn. Door het schrijven kunnen echte vriendschappen ontstaan.”

Wie meer wil weten over het project of zich wil aanmelden om te corresponderen kan kijken op www.schrijfjeblij.com of contact opnemen met de organisatie via info@schrijfjeblij.com.

10 december 2020

Mooi initiatief en originele manier om ouderen met elkaar in contact te brengen!

NieuwsThema's