Nieuwsbericht

Chanine Krisman: “Met een goed kledingadvies voel je je zekerder.”

Profielfoto van Harrie Kiekebosch
20 oktober 2020 | 3 minuten lezen

In Salland zijn heel veel mensen met heel mooie plannen bezig. De Kracht van Salland helpt met kleine subsidies een aantal van die initiatieven verder. 4D-geld heeft dat, waarbij de vier d’s voor durven, denken, delen en doen staan.

Kiek An licht er af en toe initiatieven uit.

Hoe je er uit ziet, maakt wel degelijk uit, zegt Chanine Krisman. Mensen vinden iets van je op basis van de eerste indruk. Daarom wil Chanine mensen helpen die moeilijk een baan kunnen krijgen. Niet alleen een advies, maar ook daadwerkelijk mee kleren aanschaffen, naar de kapper en dergelijke.

Kijk hier het interview: https://www.youtube.com/watch?v=zciCjAGQhH4

Lees hier een uitgeschreven interview met Chanine.

De eerste indruk die mensen van je hebben is heel belangrijk. Die blijft hangen. Ook als die niet helemaal klopte. Omdat je geen tweede kans krijgt voor die eerste indruk wil Chanine Krisman van stijloppeil.nl uit Raalte mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen. Na één dag zien ze er tip top uit.

Chanine was te gast bij de talkshow Kiek An die in zijn geheel ging over de 4D-initiatieven die projectbureau Stimuland ondersteunt. 4D staat voor durven, denken, doen en delen. Met kleine geldelijke steun worden lokale initiatieven verder geholpen, in Salland gebeurt dat onder de vlag van De kracht van Salland.

Afstand tot arbeidsmarkt
Het idee van Chanine: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een workshop ‘kleur en stijl’ geven en vervolgens voorzien van een goede outfit in een tweedehandswinkel. “Na de workshop, een bezoekje aan de kapper gevolgd door een outfit waar ze zich goed in voelen… dan ziet iemand er al zo anders uit!”

Het plan is al in kannen en kruiken. In alle segmenten heeft Chanine partners gevonden die allemaal bereid zijn, net als Chanine zelf, belangeloos mee te werken. In de afgelopen subsidieronde van de Kracht van Salland was het geld op, maar ook daar zijn ze zeer gecharmeerd van het idee.

Zeker – onzeker
Chanine is al in contact gekomen met de mensen via ‘De Productie’ een arbeidsbureau dat zich specifiek op deze doelgroep richt. “Daar weten ze precies wie er nog wel een extra steuntje in de rug kan gebruiken. Je moet ook bedenken dat mensen veel zekerheid ontlenen aan een goed uiterlijk. Als je van jezelf weet dat je er wat onverzorgd uitziet, ga je je ook onzekerder gedragen. Andersom geldt dat ook: als je er goed uit ziet, sterker nog, als je zeker weet dat je er goed uit ziet omdat je van alle kanten begeleid bent, dan ga je je zekerder gedragen. Hoe handig is dat als je op een sollicitatiegesprek zit.”

Stijl op Peil
Chanine heeft haar eigen adviesbedrijf Stijl op Peil en is personal shopper en stijlexpert. Daarvoor werkte ik in een kledingzaak, daar merkte ik al hoe mooi ik dat persoonlijke advies vond. Dat je mensen verder helpt met de juiste kleding. Niet alleen of het ze goed staat, maar ook waarvoor ze de kleding kopen, voor het juiste moment. Ieder mens heeft meer kanten. Zo ben je misschien thuis anders gekleed dan op het werk. Het is goed daar bij stil te staan, er over na te denken. Helemaal nu in coronatijd. We werken veel thuis en zijn veel binnen. Hoe groot is dan de verleiding in die joggingbroek ook even naar de supermarkt te gaan. Dat kan ook prima, maar het zijn ook de eerste indrukken die je achterlaat.”

Goed advies
Personal shop-advies krijgen bij het kopen van kleding leidt tot betere aankopen in de winkel. Omdat je daar persoonlijk advies bij krijgt. Chanine deelt dat, maar tegelijk geeft ze mensen ook advies waar je op moet letten als je digitaal koopt. “Ik wil bewerkstelligen dat mensen vaker het goede kopen omdat ze weten waar ze naar op zoek kunnen gaan. Maar ik hoop ook dat het aantal retourzendingen daardoor afneemt. Want al die retour gezonden kleding gaat meestal niet weer voor ‘nieuw’ terug in de collectie.”

Of Chanine mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uiteindelijk ook echt gaat adviseren, hangt vooral af van opstartgeld. “Iedereen die er aan meewerkt doet dat als vrijwilliger, dus heel veel hebben we niet nodig. We hopen daarom dat er linksom of rechtsom ergens nog wat geld te vinden is voor dit plan.”

Kijk hier de hele uitzending van Kiek An: https://www.youtube.com/watch?v=e1MYt4Iru5g